Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Economiewoensdag, 7 april 2010

Landelijk toename in het eerste kwartaal
Minder Friese faillissementen

Leeuwarden – In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in Fryslân fors minder bedrijven failliet gegaan dan vorig jaar in deze periode. Landelijk is er echter sprake van een stijging van het aantal bedrijven dat gedwongen moet stoppen. Vooral het transport en de bouw hebben het moeilijk.

Volgens de website Curatoren.nl kwam het aantal gedwongen bedrijfsbeëindigingen in Fryslân in het eerste kwartaal uit op 43. In 2009 gingen er nog 57 bedrijven in het eerste kwartaal failliet. De afname komt daarmee uit op bijna een kwart.
In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er landelijk ruim 2400 bedrijfsfaillissementen uitgesproken. Dit is een stijging van 8 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2009 (2225).
Opmerkelijk is dat de branche ‘vervoer en communicatie’ en de bouwnijverheid dit kwartaal zowel in aantallen als procentueel nog een sterke toename vertonen. Het zijn met name deze sectoren die er voor zorgen dat de landelijke trend nog niet aan het dalen is. Met name in maart zijn een groot aantal bedrijven in de bouwnijverheid omgevallen. Van de 358 bedrijven die in het eerste kwartaal in de bouw failliet werden verklaard gingen er 154 alleen al in de maand maart failliet. Het lijkt erop dat de regeling voor vorstverlet de bouwbedrijven deels door de winter hebben heen geholpen, maar met het verdwijnen van de sneeuw is ook deze vorm van bedrijfssteun komen te vervallen, zegt een woordvoerder.
Het aandeel faillissementen van Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant in het totaal is dit kwartaal boven de 50 procent (52,6 procent). In de andere provincies is geleidelijk aan sprake van een stabilisering of daling.
Ook informatie- en adviesbureau Dun & Bradstreet kwam gisteren met een overzicht van faillissementen in Nederland. ,,De relatief lichte stijging van het eerste kwartaal komt boven op een hoog aantal faillissementen in 2009’’, aldus Sabine Besselink van Dun & Bradstreet. In februari van dit jaar leek het de goede kant op te gaan met een lichte daling van 4 procent, aldus het bureau. In maart sloeg echter het positieve beeld om.
In de maakindustrie daalde het aantal faillissementen wel. Er gingen 12 procent minder bedrijven failliet dan in het eerste kwartaal van 2009. Ook de groothandel (- 8 procent) lijkt langzaam uit het dal te klimmen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties