Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiowoensdag, 7 april 2010

Mooie plannen ten spijt, Groot Lankum verloedert
Franeker - Landgoed Groot Lankum in Franeker verloedert. De eigenaar van het voormalig psychiatrisch ziekenhuis op het terrein is failliet en plannen om er een luxe zorgcomplex van te maken staan daardoor op losse schroeven. Het landgoed is vaker doelwit van vandalen.
De GGZ Fryslân heeft eind 2006 het oude ziekenhuisgebouw verkocht, maar heeft op het landgoed nog wel diverse nieuwere behandelgebouwen. In de tuinen en kassen werken cliënten. De omgeving van het hoofdgebouw is inmiddels een geliefde hangplek van jongeren, die rommel maken en ruiten ingooien.
Voor het oude ziekenhuis bestaan sinds midden 2008 al plannen om het te verbouwen tot 68 appartementen voor (bemiddelde) senioren, die er naar behoefte verzorging kunnen krijgen. Residentiewonen, noemt de beoogde exploitant European Care Residences (ECR) dat.
Eigenaar Predium BV uit ’t Harde wilde het gebouw verhuren aan ECR. Dat bedrijf uit Schalkwijk heeft nu zes complexen, in Zeist, Amersfoort, Bosch en Duin, Wapenveld, Utrecht en Valkenburg aan de Geul. ,,De ideale gelegenheid om ons concept ook in het Noorden te introduceren”, noemt directieadviseur Dick Neijzen het vrijkomen van de ‘PZ’.
Samen met de eigenaar en architect Adema uit Dokkum werkte ECR de plannen tot in detail uit, ,,tot de keukens aan toe”. Neijzen: ,,Alles is in feite klaar. We hadden ook al een naam: Keningsstate. De naam Groot Lankum is door de associatie met het psychiatrisch ziekenhuis niet echt wervend in Fryslân, heb ik begrepen. Maar nu is helaas de adem van de eigenaar op.”
Vorige week is Predium inderdaad failliet gegaan. De curator moet nu proberen het onroerend goed te gelde te maken. Als de koper van het complex het ziet zitten om de residentieplannen door te zetten, kan de verbouwing in principe snel beginnen.

Zelf kopen

,,De beste oplossing zou zijn het gebouw zelf te kopen. Dat hebben we het afgelopen jaar ook al eens geprobeerd, maar we konden geen hypotheeklening krijgen. Onze huisbankier is op zich wel enthousiast over het project, maar we hebben niet genoeg onderpand om de bank voldoende zekerheid te bieden.”
Neijzen hoopt dat de curator een schappelijker prijs op het complex plakt dan Predium indertijd deed, zodat het voor ECR makkelijker wordt om de aankoop alsnog te financieren.
,,Maar hoe dan ook zullen we steunbronnen moeten aanboren. Het rijk heeft fondsen ingesteld voor het vlottrekken van op zich levensvatbare bouwprojecten, die door de kredietcrisis stil liggen. Daar gaan we op inschrijven. Maar we gaan ook aankloppen bij de gemeente Franekeradeel voor een bankgarantie.”
Overheden hebben er volgens Neijzen alle belang bij om Residence Keningshof een duw in de rug te geven, want het project levert behalve woningen voor de gewilde doelgroep ‘bemiddelde senioren’ ook zeker zeventig nieuwe banen op. ,,Plus dat een rijksmonument weer grotendeels in oude glorie hersteld wordt, waar het nu alleen maar achteruit gaat.”
Bij de gemeente zelf weet men niet beter dan dat de plannen van ECR gewoon worden uitgevoerd, ook al is de eigenaar nu failliet. Woordvoerder Ilse van der Weide laat weten dat de gemeente niet wil vooruitlopen op een eventuele steunvraag. De huidige achteruitgang van het gebouw wordt wat Franekeradeel betreft voldoende tegengewerkt doordat er antikrakers in het pand wonen. Aan vandalisme op de rest van het terrein kan de gemeente ook weinig doen, want dat is van de GGZ. ,,Ik heb begrepen dat die camera’s gaat ophangen.”
Dat plan is echter maar pril, zegt Louwra Weisfelt van de GGZ. ,,We zijn de mogelijkheid aan het verkennen. Dat is nog niet hetzelfde als een concreet voornemen. De vraag is of het vandalisme camera’s rechtvaardigt. Overal gebeurt wel wat.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties