Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportwoensdag, 7 april 2010

Effectief Buitenpost wint Friese derby

Surhuisterveen - Buitenpost heeft gisteravond in Surhuisterveen de, zoals in het programmaboekje werd omschreven, beladen gemeentelijke derby van Achtkarspelen gewonnen van ’t Fean’58. De thuisclub zit na de winterpauze nadrukkelijk in een neerwaartse spiraal en slaagde er voor eigen publiek niet in de ban te breken in de Friese tweestrijd in de tweede klasse J. De formatie van trainer Dick Sangers bleef eigenlijk vrij eenvoudig overeind en was met name voor het vijandelijke doel een stuk effectiever.

Bert Kalteren
Daarmee trakteerden de voetballers van Buitenpost de per fiets meegereisde jeugd, zo’n dertig in getal, op een heerlijk avondje uit. De luidruchtige stoet meldde zich een kwartier voor aanvang van de wedstrijd op sportpark It Ketting en zorgden met de jeugdige aanhang van de thuisclub voor een hartverwarmend sfeertje. Gewapend met vlaggen en andere feestartikelen gingen beide kampen de verbale tweestrijd aan op het sportpark van buurman Surhuisterveen. Daarbij sneuvelde weliswaar een reclamebord, maar verder gedroegen de fans zich voorbeeldig.

’t Fean’58 - Buitenpost 1-3

Toch was na afloop de teleurstelling groot in het Feanster kamp. ,,Ik weet niet of ik zaterdag weer kom”, vroeg een supporter van de thuisclub zich af na het eindsignaal van arbiter Jaap Kraak. Het zijn moeilijke tijden voor de aanhang van ’t Fean’58, dat in 2010 tot dusverre slechts één puntje pakte. ,,We stonden er voor de winterstop heel goed voor, maar zitten nu in een neerwaartse spiraal en slagen er maar niet in dat om te buigen. Het vernuft en het vertrouwen is er even niet”, vertelde trainer Marten van der Kamp.
Daardoor is een klassering bij de eerste drie, en promotie naar de eerste klasse, nagenoeg uit beeld geraakt voor de ploeg uit Surhuisterveen. Gisteravond kwam Buitenpost in een zes puntenduel langszij en het seizoen lijkt voor de ’t Fean’58 als een nachtkaars uit te gaan. ,,We hoeven nu alleen nog maar naar de eerstvolgende wedstrijd te kijken. Het enige wat we nodig hebben is een overwinning. Misschien dat we dan nog mee kunnen doen voor een periodetitel. De intentie is er wel, maar het zit er momenteel niet in.”
Dat was gisteravond tegen rivaal Buitenpost duidelijk te merken. De thuisclub kwam fel uit de startblokken en zette de gasten onder druk. Maar meer dan een handvol hoekschoppen leverde dat offensief niet op. ,,We zijn voor de pauze eigenlijk niet een moment in gevaar geweest. Ik had het idee dat de druk bij ’t Fean’58 lag en wij bleven voetballen. En dat leverde een aantal aardige kansen op”, vertelde René Rispens.
Het duurde tot de 34e minuut alvorens Pieter Henstra namens de gasten een vrije trap langs de muur achter doelman Jelmer van der Meer schoot, 0-1. Vier minuten later was het andermaal raak. Uit een vrije trap van Henstra mocht Rispens vrij voor Van der Meer de 0-2 tegen de touwen koppen. ,,Aan beide treffers ging een persoonlijke fout vooraf en dat werkt door”, aldus Van der Kamp. Daarna kopte Ruben Boekhout in kansrijke positie nog naast het Feanster doel.
De thuisclub herpakte zich na rust, maar speelde slordig en zonder vertrouwen. Zonder de hulp van scheidsrechter Kraak zou ’t Fean’58 waarschijnlijk ook niet hebben gescoord. Invaller Edbert Groen liep in het strafschopgebied tegen verdediger Ronnes Bloembergen aan, waarna de arbiter de bal op de stip legde. Daarmee wist Ale Lanting wel raad (1-2), maar vervolgens slaagden Arjan van Duinen en Jan Ewoud Douwstra er van dichtbij niet in om Buitenpost-doelman Albert Kobus nogmaals te passeren.
Op dat moment speelden de gasten al met tien man, nadat Henstra na zijn tweede gele kaart was weggestuurd door Kraak. Maar ’t Fean’58 kon niet profiteren en de beste kansen waren zelf voor Buitenpost. Nadat invaller James van der Bij verzuimde op aangeven van Durk Rinze Pilat het duel vlak voor tijd definitief te beslissen, was het in de extra tijd alsnog raak. Na een fraaie individuele actie van Walter Bakker schoot Astrit Berisha de 1-3 achter Van der Meer.
Dat was het startsein voor een uitgelaten Buitenposter feest, samen met de meegereisde fans. ,,Dit is de enige echte derby en die wil je winnen. Ik wil elke week winnen, maar deze wedstrijd in het bijzonder. Er stond wel wat druk op bij ons, maar we hebben heel erg naar deze wedstrijd toegeleefd”, vertelde Rispens, die zijn ploeg dit seizoen wat hoger had ingeschaald. ,,Ik denk toch dat we wat kwaliteit missen. Maar we hebben er nooit een moment aan getwijfeld, dat we erin zouden blijven.”
’t Fean’58 - Buitenpost 1-3 (0-2). 34. Pieter Henstra 0-1, 38. René Rispens 0-2, 66. Ale Lanting (pen.) 1-2, 90. Astrit Berisha 1-3. Scheidsrechter Jaap Kraak (Oudega W.). Rode kaart: 69. Pieter Henstra (Buitenpost, 2x geel). Gele kaarten: Jan Ewoud Douwstra (’t Fean’58) en Ronnes Bloembergen (Buitenpost).

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties