Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Economiemaandag, 14 juni 2010

Koffieochtend vervangt netwerkborrel en haalt ZZP’er uit isolement
Friese Coffeeclubs zijn in opmars
Meta Groot Antink
Leeuwarden - Open Coffeeclubs zijn de zakenborrel van deze tijd. Als paddenstoelen schieten de netwerken uit de grond waarbij ondernemers elkaar ontmoeten op een maandelijkse ochtend, bij de koffie.Door De eerste Open Coffee Club werd opgericht in 2007 in London door een zakenman die dacht dat hij alleenwerkende creatievelingen bij elkaar kon brengen door ze gezamenlijk te laten koffiedrinken. ZZP’ers zouden zo van hun zolderkamer komen zonder dat ze dure businessclubs nodig hadden.
Dat idee sloeg aan. In London, in Europa en inmiddels wereldwijd. Begin 2009 ontstonden de Coffeeclubs in Groningen en Leeuwarden. Overal is de toegang, deelnemers betalen hun eigen koffie en de horeca profiteert van de klandizie op de doordeweekse ochtend.
Coffeeclub Sneek heeft tachtig leden, Heerenveen 169 en Drachten 221. De grootste coffeeclub is Leeuwarden, die van 157 naar 480 leden groeide nadat de vrijdagmiddag in het café werd vervangen door een maandelijkse koffieochtend aan de statafels van steeds een andere gelegenheid.
,,Laagdrempeligheid is onze kracht”, meent Theo Schaaf, sinds vorig jaar de coördinator van de Leeuwarder Coffeeclub. ,,Het is beslist geen theekransje, maar echt een kans om ondernemers te ontmoeten. Werknemers mogen ook binnenlopen trouwens, het gaat om gedreven vakmensen. Hier kunnen ze elkaar ontmoeten.”
Schaaf denkt dat de Coffeeclubs vooral in trek zijn onder ondernemers die hun huiswerk doen. ,,Je kunt via LinkedIn zien wie zich aan- en afmelden. Spreekt die persoon je aan, dan is het contact dus snel gelegd.”
Volgens Fokje Ritsma, die de Coffeeclub in Drachten heeft geďnitieerd, is er ook een grote sociale rol. ,,De Coffeeclub vervangt het collegiaal contact voor mensen die alleen werken. Het toverwoord is ‘geven’. Dan zie je later wel wat je er voor terugkrijgt. Het geeft gewoon veel voldoening om te helpen als ondernemers onder elkaar.”
Iedereen kan een Coffeeclub opzetten. Er is geen overkoepelend orgaan en dat maakt ook elke Coffeeclub anders. Sommige Coffeeclubs kiezen maandelijks een andere locatie,
andere hebben juist een vast adres en ook de aanvangstijd varieert per plaats. Jong en oud, man en vrouw zijn welkom aan de statafels en aanmelden is niet noodzakelijk. Ritsma: ,,Een vaste kern komt elke maand trouw. Als het te groot en te ongezellig wordt, is er vanzelf wel weer iemand die zelf een afdeling begint. Zo corrigeert het zichzelf. En je kunt ook gerust buiten je eigen regio. Niks is verplicht."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Als eigenaar van Arron Group Friesland ben ik een trouw bezoeker van de Open Coffeclub en heb er tot dusver leuke contacten aan over gehouden. Het is een ideale maar vooral ook laagdrempelige springplank om te beginnen met netwerken!

Complimenten voor de mensen die de moeite nemen dit te organiseren en niet te vergeten de Horeca ondernemers die het faciliteren door hun bedrijf hiervoor open te stellen.

Duco, Heerenveen - dinsdag, 15 juni 2010


economie
Familieberichten
Advertenties