Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Geloof & Kerkmaandag, 14 juni 2010

Zeshonderd bezoekers bij Bonifatiusdag bisdom Groningen-Leeuwarden
‘Familiedag’ in Dokkum: in roerige tijden sámen katholiek zijn

Dokkum - De jaarlijkse Bonifatiusdag in Dokkum wordt steeds meer een familiedag voor de katholieken van Noord-Nederland. Voor bisschop De Korte was het dubbel feest: hij vierde deze dag zijn 55e verjaardag.

Door Marlies Bosch.
Voor ruim tachtig mensen begon de Bonifatiusdag zondag al vroeg. Zij deden mee aan de pelgrimstocht en vertrokken om zeven uur ’s ochtends vanuit Nes (gemeente Dongeradeel) te voet naar Dokkum. Mensen spraken tijdens het lopen over hun geloof en werden daarbij geďnspireerd door de diaken en verhalenverteller Peter Vermaat.
In de ochtend heette de jarige bisschop de Korte de bezoekers welkom die vanuit het hele noorden naar de Bonifatiuskapel in Dokkum waren gekomen. Ruim zeshonderd mensen waren er aanwezig, onder wie opvallend veel kinderen. Voor hen was dan ook van alles georganiseerd, van opblaas-springkussens, tot breakdance en suikerspinnen.
De dag werd geopend met een wervelend optreden van de bekende zandkunstenaar Gert van der Vijver uit Drachten. De katholieke wereld is hem niet helemaal vreemd, omdat hij als kind op een katholieke nonnenschool in Oegstgeest heeft gezeten, vertelde hij. Voor de voorstelling in de Dokkumer Kapel heeft hij zich laten inspireren door het leven van Bonifatius. ,,Godsmannen zoals hij staken hun nek uit en deze man heeft het met de dood moeten bekopen. Hij kwam op voor iets waarin hij geloofde, dat zouden meer mensen moeten doen”, stelde Van der Vijver. De zandkunstenaar tekende zelfs een portret van Bonifatius in het zand, met de codex boven zijn hoofd. Fascinerend vonden bezoekers het, hoe hij met het zand steeds weer andere tekeningen maakte.

Kerk voor iedereen

Tijdens een workshop liet Gert van der Vijver mensen even later van dichtbij zien hoe hij zijn zandtekeningen maakt, terwijl in de tenten rondom de Bonifatiuskapel leden van het Jongerenplatform allerlei activiteiten voor en met de kinderen hielden.
Een van de workshops voor volwassenen was een presentatie van KRO- presentator Leo Fijen. Hij kwam met de boodschap waaraan hij ook in zijn boeken aandacht aan besteedt. ,,Doe de deuren van je kerk open voor iedereen”, riep hij op. ,,Kerk en leven moeten meer met elkaar te maken hebben. Wanneer de parochie iets organiseert, kondig het aan in het lokale suffertje.” En, waarschuwde hij, ,,zeur niet, want dat is het einde van alles”.
Josine Berenboom begeleidde de workshop rozenkrans knopen. Ze vertelt over het project ‘Rosary Army’ in de Verenigde Staten, een organisatie die rozenkransen knoopt om ze op te sturen naar soldaten. ,,Wij knopen een tientje (tien kralen), maar er zijn mensen die een hele rozenkrans knopen (vijftig kralen).” Ze kwam met het initiatief in aanraking tijdens een jongerenreis naar de Filippijnen in 2006. Als kind kwam ze al met haar ouders naar de Bonifatiusdag in Dokkum. Nu woont ze in Drenthe en is ze actief in het Jongeren Platform van het bisdom.
Achter de tafel met materialen van het bisdom zit Anna Nienke Kamsma (16) uit Bolsward. Ze is op de Bonifatiusdag om de bisdomreis naar Taizé te promoten. ,,Ik vraag mensen of ze jongeren willen inspireren om mee naar Taizé te gaan. We zijn nu met ongeveer twintig mensen, maar de bus moet vol, dus er moeten nog veel meer bij. Ik ben zelf al vier keer geweest. Het is heel mooi om met jongeren uit allerlei landen te praten over je geloof en het leven. Je merkt dan dat mensen helemaal niet zo verschillend zijn in hun geloof. Er is veel herkenning en je leert veel over allerlei culturen. Het is eigenlijk een soort vereniging van geloven. Dat samenzijn is veel mooier dan alleen bezig zijn met je eigen geloof.”
Marco en Roberta Kuis zitten in de lunchpauze met hun drie zonen op de rand van de Fontein. Ze hebben elkaar ooit in Taizé ontmoet. Marco kwam toen uit Assen en Roberta uit Milaan. Nu wonen ze in Assen. ,,We kennen elkaar vanuit het geloof”, zegt Marco. ,,Ons gezin is heel actief in de kerk. De kinderen zijn misdienaar, ik zit in het koor en Roberta leidt de crčche. We zijn hier gekomen omdat we ons als gezin deel van de gemeenschap met het bisdom willen voelen.” Roberta is bij de workshop van Leo Fijen geweest. ,,Hij was heel inspirerend, sprak uit zijn hart. Het is heel anders dan wanneer je hem op tv ziet. Hij klinkt hier meer als een priester dan als een journalist.”
De processie, die voor de vierde keer werd gelopen vanaf de Bonifatiuskerk naar de kapel was bonter en langer dan ooit. In een volle kapel werd de Bonifatiusdag vervolgens met een eucharistieviering afgesloten. Bisschop De Korte refereerde tijdens zijn preek aan de misbruikschandalen die de kerk geen goed doen. Hij benadrukte dat het ,,ondanks en juist door de roerige tijden in de kerk”, van het grootste belang is er bij te blijven, en samen ,,de zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Katholieke Kerk een plek te geven’’.

Cadeaus

Een speciaal voor de gelegenheid opgericht kinderkoortje zong de jarige bisschop toe. Daarna zette de hele gemeenschap het ‘lang zal hij leven’ in, wat hem zichtbaar ontroerde. De bisschop vertrok niet met lege handen. Van verschillende parochies had hij persoonlijke en soms symbolische cadeaus – zoals het zakje aarde met veelkleurige zaadjes om de bonte mengeling van mensen in het bisdom te symboliseren.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Ik kan alleen maar zeggen ; Dit is hoop gevend in deze roerende voor de kerk.

Martin J.J.Eskes, Den Haag - dinsdag, 15 juni 2010


Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties