Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiomaandag, 14 juni 2010

Brullende tractors verduisteren de zon
Wybe Fraanje
De Knipe - ,,Dat geluid is het mooist!”, meent Johan (11) uit Oudemirdum. ,,Dat is echte power.” Hij staat op deze zonnige zaterdag met zijn maat Arnoud (12) ademloos te kijken naar de hot stock 4,5 ton-klasse van het tractorpulling-evenement in De Knipe.
Inderdaad, de Volvo BM ‘Red Warrior’ trekt met een donderend geraas de sleepwagen naar 85 meter en 45 centimeter. Dikke zwarte dieseldampen verduisteren de zon een moment. Dit is een absoluut spektakel. Arnoud vindt het ook geweldig. ,,Dat steigeren vind ik het mooist.” De voorwielen van de tractors komen inderdaad los van de grond; de stuurmanskunst van de coureur bepaalt hoe ver het gewicht getrokken wordt.
Dan verschijnt er nog een rode Volvo BM aan de start. Zelfde tafereel: brullende motor, dieselwolken, stank en stof die het publiek, dat met vele honderden is opgekomen, het zicht even benemen. ,,Als de rook om je hoofd is verdwenen”, grapt de speaker, ,,zie je dat de nieuwe beste afstand 87,86 meter is.”
De afstand wordt nog een keer verbeterd, ditmaal door een International, die helemaal vanuit Bladel bij de Belgische grens is overgekomen voor de trekkertrek. 87,92 meter, en in de tweede poging ietwat slingerend 94,11. Die had nog verder gekund, zegt de speaker. ,,Dat kost meters, als je hem niet recht houdt.”
Red Warrior doet het nog beter in de tweede pull: 96,00 meter. Die wint deze klasse.
Dan is de standaardklasse 3,5 ton iets minder spectaculair. De pull gaat beduidend langzamer, de afstanden zijn over het algemeen niet zo groot, al weet de winnaar Andries de Jong nog wel een kleine 94 meter te trekken.

Klassieke modellen

Wietse Kalsbeek uit Sebaldeburen debuteert in de old stock-klasse tot 1400 kilogram - met mooie klassieke modellen - op een in de Groninger kleuren gespoten Massey Ferguson TEF. Hij slaagt er niet in zijn machine recht te houden en komt niet verder van 66,18 meter. In een andere klasse, de sport 5,5 ton, maakt de coureur van de John Deere 7810 ‘Green Mystery’ een schakelfout, zodat het toerental inzakt. ,,Toeren, toeren, toeren!”, moedigt de speaker aan, maar Green Mystery strandt op een voor die klasse vrij bescheiden 92,95 meter.
Marten (13) uit Bontebok en Douwe (13) uit Katlijk hebben een geel polsbandje, dus een passepartout voor de twee dagen pulling. ,,Ik soe graach ek ris meidwaan wolle”, glundert Douwe. Daarvoor zullen ze nog drie jaar moeten wachten, want je mag pas vanaf je zestiende meedoen. Een nieuwe dieselwolk beneemt hem de adem. ,,Dat liket my geweldich”, weet hij ternauwernood uit te brengen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties