Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportmaandag, 14 juni 2010

Niek Hooghiemster vindt inspiratie uit successen van broer René en wint de Ronde van de Kerspelen
Goed voorbeeld doet goed volgen

Drogeham - Niek Hooghiemster heeft zaterdag in Drogeham De Friesche Leeuw voor de vierde keer laten brullen in de clubcompetitie. De 20-jarige Oentsjerkster won de Ronde van de Kerspelen geďnspireerd door de prestaties van grote broer René. Voor Niek was het de eerste overwinning van dit seizoen.

Door Bram Buruma.
Vijf keer deed zijn broer René het Niek Hooghiemster dit seizoen voor hoe je het in een wielerkoers moet aanpakken, als je wilt winnen. Zaterdag liet Niek in de 17e Ronde van de Kerspelen zien dat hij goed geluisterd heeft naar zijn drie jaar oudere broer. Hij was na 167 kilometer de snelste en de slimste in een kopgroep van tien coureurs, die in de laatste 30 kilometer ervandoor gingen. Julian van Dijk (Zwartsluis) werd tweede, voor Tino Haakman uit Enkhuizen.
Zijn tweede plaats achter Dokkumer Sierk Jan de Haan in de loodzware kasseienklassieker rond Exloo gaf Niek Hooghiemster in het shirt van De Friesche Leeuw twee weken geleden zoveel zelfvertrouwen dat hij in Drogeham voor de eerste overwinning durfde te gaan en dat zorgde vooral voor opluchting.
Heel even was er dit seizoen bij Niek Hooghiemster de twijfel of hij wel kón winnen. ,,Ik hie der de ôfrűne winter tegearre mei myn broer hiel hurd foar traind. Ik woe sa graach drekst yn it foarseizoen al taslaan, mar doe siet it allegear wat tsjin. As it der dan mar net út komt, begjinst oan dy sels te twifeljen. Oaren seinen dat myn tiid noch wol komme soe, mar ik wie űngeduldich. Ik woe rissultaat sjen”, zei de Cios-student. ,,René is foar my in foarbyld. Sa as hy him űntwikkelt, sa wol ik it ek.”
Niek Hooghiemster koos net als zijn broer eerst voor schaatsen, alvorens hij in de zomertraining ontdekte dat hij veel meer plezier beleefde aan hardfietsen. De prestaties bleven in het begin uit, misschien omdat Niek liever achter de computer zat dan dat hij de fiets pakte om te trainen, weet hij zelf. Met in 2007 de overstap naar de beloften en schema’s van zijn trainer Anton Kingma, werd de sport serieuzer aangepakt. Meteen een podiumplaats in een criterium was de beloning. Zijn tweede jaar bij de beloften ging het allemaal moeizamer, maar er was vorig jaar wel al de eerste overwinning in Hoogkerk.
Niek Hooghiemster weet dat hij vooral tactisch nog veel kan leren van zijn broer René, die dit seizoen fietst in het topteam van Ruiterdakkapellen en in de clubcompetitie af en toe start voor zijn club De Friesche Leeuw. Een paar keer nam René ‘broerke’ in de finale van een klassieker op sleeptouw en daar leerde de jongste veel van. ,,Ik ha dit jier foaral leard om oaren net tefolle blike te litten dat je goed bin.”
Dat was ook de tactiek in de zesde wedstrijd van de clubcompetitie. In een kopgroep van 29 renners deed de latere winnaar goed zijn werk om vooruit te blijven. Toen deze groep met nog ruim 30 kilometer te gaan doormidden brak, hield Hooghiemster zich opvallend rustig. ,,Dat wie net maklik. Ik bin wolris wat űngeduldich en flean der leafst sels yn.”
In de kopgroep waren het allemaal eenlingen van verschillende ploegen en dat zag Hooghiemster als een voordeel. ,,Ik begűn der hieltyd mear yn te leauwen dat ik hjir winne koe. De lęste bocht bin ik folút trochhinne knald en wist doe dat der dan net ien mear oer my hinne komme koe.”
De Friesche Leeuw won zo al vier van de zes wedstrijden en staat tweede in het klassement achter de NWV Groningen. In Veendam en Drachten won René Hooghiemster, Sierd Steigenga (Exmorra) was de sterkste rond het Ronostrand en de eerste zege op dit niveau van een niet LSE-renner was voor Niek Hooghiemster.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties