Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Cultuurmaandag, 14 juni 2010

Gosse Jan Visser wint opnieuw solistenprijs
Friese bands buiten prijzen op Eurobrass

Drachten - Geen enkele Friese brassband heeft afgelopen zaterdag op de negende editie van Eurobrass in De Lawei in Drachten een hoofdprijs weten binnen te halen. In de A- en B-groep grepen de Groninger bands de hoogste eer en in de C-groep won een Belgische band het sterk internationaal bezette muziektoernooi.

Door Ruurd Walinga.
In de kampioensdivisie werd de Provinciale Brassband Groningen (PBG) overtuigend kampioen. Voor de gelegenheid stond hij onder leiding van de befaamde Engelse dirigent Russell Gray. Deze veel gevraagde gastdirigent won in Engeland diverse belangrijke brassbandtitels. In februari was Russell Gray nog succesvol tijdens het Butlins Entertainment Kampioenschap. Onder zijn leiding behaalde de Desford Colliery Band hier een eerste plaats. Eurobrass heeft eenzelfde soort opzet als dit kampioenschap. Entertainment speelt een belangrijke rol. Er zijn onder meer diverse solistenprijzen te winnen.
In de hoogste divisie moest De Bazuin uit Oentsjerk de Friese eer hooghouden. De band onder leiding van Klaas van der Woude werd met 178 punten teleurstellend laatste. PBG was met zijn gastdirigent een klasse apart. De kampioen van vorig jaar, Buizingen uit België, onder leiding van Luc Vertommen werd zaterdag tweede voor de Noord-Limburgse Brassband uit België met gastdirigent Frans-Aert Burghgraef, die ook voor Soli Brass Leeuwarden staat.
In de B-groep pakte Sietse Hamersma met Heman uit Zuidwolde de overwinning. Hamersma, die begin dit jaar zijn muzikale carrière verwisselde voor een baan in de horeca, bleef Pro Rege uit Heerenveen met Siemen Hoekstra die vorig jaar had wonnen en het B-orkest van De Bazuin uit Oentsjerk met Bienze IJlstra voor.

Grut ferhaal

Fries succes was er in deze klasse wel in de persoon van Gosse Jan Visser (27) uit Minnertsga. De euphoniumspeler van Pro Rege won net als vorig jaar de solistenprijs. Hij speelde nu Rhapsody for Euphonium van Johan Evenepoel, een stuk dat nog beter op zijn lijf was geschreven. ,,Dit stik is in hiele moaie ôfwikseling mei de band. It is in grut ferhaal en leit my wol.”
Visser leeft helemaal voor de muziek. Het is een belangrijke uitlaatklep in zijn leven. ,,Sûnder muzyk is myn libben ferlern.” Als dertienjarige jongen kreeg hij de ziekte van Pfeiffer en nog altijd speelt hem dat parten. Hij probeerde de vooropleiding van het conservatorium te doen, maar conditioneel kon hij deze niet volgen. Op zijn zevende begon hij bariton te spelen. Op zijn vijftiende stapte hij over op euphonium. Hij speelde onder meer in de Friese Jeugd Brassband, bij diverse fanfares en bij brassband Excelsior in Feanwâldsterwâl. Vorig jaar kwam hij bij Pro Rege terecht en mocht op Eurobrass meteen een solo spelen en won de hoofdprijs. Afgelopen zaterdag flikte hij dat weer. ,,Ik hie in hiele goede tarieding hân. Ik hie wol in bytsje tocht dat ik wol wer in goede kâns makke”, vertelt Visser.
In de C-groep won Brassband Gent onder leiding van Lieven Dobbelaere. Het was de enige van de zes buitenlandse bands die goud won. Dat ging ten koste van Looft den Heer uit Bitgumermole dat onder leiding van Paulus de Jong tevreden moest zijn met het zilver. Wel kreeg Looft den Heer de prijs voor het beste concertprogramma.

Uitslagen

A-groep (Kampioensdivisie): 1. Provinciale Brassband Groningen, 190 punten; 2. Brassband Buizingen, 188; 3. Noord-Limburgse Brassband, 186; 4. Festival Brassband, 182; 5. De Bazuin Oentsjerk, 178; soloprijs: Harmen Vanhoorne, Brassband Buizingen (cornet); meest imponerende bastrombone: Noord-Limburgse Brassband
B-groep (1e en 2e divisie): 1. Brassband Heman Zuidwolde, 186; 2. Pro Rege Heerenveen, 182; 3. De Bazuin Oentsjerk B, 180; 4. Laksevag Musikkforening, 178; 5. Brass a Musica Wolfsdonk, 172; 6. De Lofklank Ureterp, 170; soloprijs: Gosse-Jan Visser, Pro Rege, Heerenveen; meest imponerende bastrombone: Heman Zuidwolde
C-groep (3e en 4e divisie): 1. Brassband Gent, 180; 2. Looft den Heer Bitgummole, 178; 3. Immanuël Eemsmond, 176; 4. Constantijn Huygens Appingedam, 174; 5. Halleluja Menaam, 168; 6. Apollo Grou, 166; 7. Backum Brass Castricum, 164; soloprijs: Francis Impens, Brassband Gent (althoorn); meest imponerende bastrombone: Brassband Gent; beste programmakeuze: Looft den Heer, Bitgummole

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties