Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Cultuurmaandag, 14 juni 2010

Nieuwe natuurtheater blijft De Nollekes heten
Terschelling - Natuurtheater De Nollekes is de naam van het nieuwe kratertheater op Terschelling. Dat maakte directeur van Staatsbosbeheer Chris Kalder zaterdagavond bekend. Doordat veel Terschellingers wilden dat de naam behouden werd van de oude vuilstortplaats De Nollekes waarop het theater gebouwd is, is voor deze naam gekozen. Het theater is een gezamenlijk project van Oerol en Staatsbosbeheer.
Het natuurtheater ligt verscholen in de bossen aan de Badweg naar Paal 8 en bestaat uit een heuvel omringd door een dijk, waardoor het wegheeft van een Grieks amfitheater. De heuvel ligt 25 meter boven NAP en biedt daardoor een fraai uitzicht over het eiland. Staatsbosbeheer bouwde het theater met grond en restafval van herstelwerkzaamheden bij de duinen. In totaal is 40.000 kubieke meter zand en plantenmateriaal gebruikt.
Vorige maand werd het natuurtheater al overgedragen aan de organisatie van Oerol én aan de inwoners van Terschelling. Het is de bedoeling dat die de locatie buiten Oerol om gaan gebruiken, voor onder meer muziekoptredens.
Onder hen werd een prijsvraag uitgeschreven voor de naam van het theater. Dit leverde tweehonderd inzendingen op. ,,Variërend van Wolkentheater tot Zandoog”, sprak Kalder. ,,Ruim zeventig procent vond echter dat de oude naam van de vuilstort zichtbaar moest zijn. Daar hebben we dan ook gehoor aan gegeven.”

Buitenkans

Aan de Friese regisseur Kees Roorda de eer om Natuurtheater De Nollekes tijdens Oerol in te wijden. Hij doet dat met de muziekvoorstelling Eclips van zijn theatercollectief The Glasshouse. Een buitenkans voor Roorda, die als jongen geregeld op de vuilstortplaats speelde. ,,Ik wist niet wat ik zag toen ik het nu weer kreeg te zien. Het is een bijna magische plek geworden met de grond als podium en de lucht als decor.”
Zit het publiek bij Eclips in de kom en kijkt het omhoog de lucht in, het theater is ook andersom bruikbaar met de kom als speelveld. Dat is anderhalve voetbalveld groot. Er is plaats voor duizend man publiek.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties