Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Sportmaandag, 14 juni 2010

Waterpoorters twee maten te klein in landelijke bekerfinale tegen Dongen
Ruw einde aan sprookje Sneek

Dongen - Het lange jubileumseizoen van Sneek Wit Zwart is in mineur geëindigd. Waar de 100-jarige Waterpoorters zich de voorbije weken als ware cupfighter presenteerden, ging het zaterdag in de landelijke bekerfinale in en tegen het Brabantse Dongen faliekant mis. Bij rust was het kwaad al geschied.

Door Ernst Slagter.
Op weg naar de landelijke finale won Sneek de noordelijke voetbalbeker nog ten koste van Genemuiden en werden er in de daaropvolgende landelijke kwart- en halve finales respectievelijk DOVO en HSC’21 aan de zegekar gebonden. Dongen bleek echter letterlijk en figuurlijk een brug te ver. En dus trokken de Snekers bij de huldiging geen winnende rode, maar verliezende witte badjassen aan. ,,Die heb ik al”, wees spits Age Hains Boersma minzaam op de eerste verloren bekerfinale in 2004.

Dongen - Sneek Wit Zwart 5-1

Boersma nam, net als onder meer trainer Inne Schotanus, zaterdag daadwerkelijk afscheid in een officiële wedstrijd. Dat de naar Flevo Boys verkassende oud-prof zich dat anders had voorgesteld, mocht een understatement heten. Boersma kampte geruime tijd met een hamstringblessure en Schotanus besloot zijn net herstelde topschutter alleen in te brengen als de nood aan de man was.
En die nood, die was er bij zijn inbrengen na een uur spelen wel met een afgetekende 5-1 achterstand. Maar het was logischerwijs een uitzichtloze invalbeurt voor de aanvalsleider die geen enkele keer in stelling werd gebracht. ,,Het liep voor geen meter. Wat moet ik dan nog?”, vroeg Boersma zich af. Het enige wat de Waterpoorters na rust nog konden, was de schade voor zover mogelijk beperkt houden. Daarin slaagden Schotanus en consorten nog wel.
Dongen liet in de eerste helft zien waarom de ploeg kampioen werd in de eerste klasse C en al sinds november vorig jaar ongeslagen is gebleven. Met keurig verzorgd positiespel dreven de Brabanders de Friese gasten tot wanhoop, hoewel Sneek in de openingsfase nog aardig begon. ,,De eerste twee minuten, misschien”, stelde verdediger René Geertsma. Daarmee deed hij zijn teamgenoten toch wat tekort, want Klaas Schotanus kreeg na drie minuten spelen de eerste grote kans om de score te openen. De paal stond echter in de weg.
Halverwege de eerste helft begon de Brabantse trein te lopen. Sneek-doelman Ernst Pieter Bantema kon Remon Koenen eerst nog van scoren weerhouden, maar moest vlak daarna het antwoord schuldig blijven op de doorgebroken Sander de Bont. Het bleek de opmaat voor een wervelstorm waar Bantema in een kwartier tijd nog twee treffers van De Bont en eentje van Larry van Ommen om zijn oren kreeg. Klaas Schotanus deed even later nog wel wat terug, maar Koenen bracht de marge in de blessuretijd van de eerste helft alsnog op een onoverkomelijke vier doelpunten.
Geertsma constateerde dat Sneek helemaal niets in de melk te brokkelen had. ,,We zijn weggespeeld en op alle fronten afgetroefd. Of we Dongen wel bestudeerd hadden? We gingen toch vooral van eigen kracht uit. Dan is dit een flinke domper, vooral omdat we hier zolang naar toegewerkt hebben.” Trainer Schotanus sprak van een ‘collectieve offday’. ,,Die heeft iedereen wel eens, maar dat het in een bekerfinale gebeurt is doodzonde.”
De oefenmeester zag zich al vroeg geconfronteerd met het uitvallen van Kevin Koenen en Arvid Osinga en moest daarom een beroep doen op Wybren Visser en routinier Edgar Antonides. Schotanus bleef wel gevrijwaard van de plagerige liedjes van het thuispubliek. Niet hij, maar assistent-trainer Harry Koenen moest ‘zijn rotzooi meenemen’. Dat had alles te maken met een foutje in het programmaboekje. ,,Inne zal zoiets bij een 5-1 achterstand ook niet meer per sé willen rechtzetten”, lachte Koenen.
Dongen - Sneek Wit Zwart 5-1 (5-1). 21. Sander de Bont 1-0, 23. Larry van Ommen 2-0, 28. De Bont 3-0, 36. De Bont 4-0, 38. Klaas Schotanus 4-1, 45. Remon Koenen 5-1. Scheidsrechter: R. Phielix (Zeewolde). Gele kaart: Arvid Osinga (Sneek).

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties