Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Sportmaandag, 14 juni 2010

Glaszuivere hattrick in Stiens voor Chris Wassenaar c.s.
Van der Wei aan de kant gezet

Stiens - Het partuur van Chris Wassenaar won gisteren de derde vrijeformatiepartij op rij. Een glaszuivere hattrick voor het gelegenheidstrio, dat in de finale afrekende met het meest besproken partuur van Gert-Anne van der Bos, waar voor-inse Folkert van der Wei aan de kant werd gezet.

Door Bert Kalteren.
Er was weinig te merken bij het partuur in de aanloop naar de finale, al meldde Van der Wei zich een paar minuten later op het centrecourt, dan zijn maten Van der Bos en Daniël Iseger. De voorinse uit Witmarsum pakte ‘de want’ gistermiddag heel manmoedig op. ,,Ik kan me er aardig overheen zetten. Je kunt wel bij de pakken neer gaan zitten, maar daar heb je ook niks aan”, zei Van der Wei, die geen enkel begrip kon opbrengen voor de beweegredenen van zijn maten om hem voor de tweede clyclus, die op 27 juni begint in Berltsum, in te ruilen voor Taeke Triemstra.
,,Het doet pijn en ik baal nog steeds als een stekker dat ik aan de kant ben gezet. Dit is een klap en ik snap er nog steeds niets van. Maar je verandert er niets meer aan”, aldus de Witmarsumer, die gisteren in Stiens voor de derde keer dit seizoen in vijf vrijeformatiepartijen in de finale stond. ,,Het is absurd en onmenselijk. Een rotstreek. Er zit ook geen enkele vorm van logica in en het is onprofessioneel. We hebben vorig jaar een fantastisch seizoen gehad. Als je dan van de vier partijen twee keer de finale haalt, dan is er geen reden om mij aan de kant te zetten.”
Bij Iseger was dat vertrouwen er niet meer na een seizoenstart zonder vrijeformatiezege. ,,Ik heb er alle begrip voor dat hij het een rotstreek vindt, maar zo werkt dat bij het kaatsen. Het is ook niet persoonlijk bedoeld en ik hoop dat hij dat hij dat ook gauw beseft”, zei de Goutumer, die na iets meer dan een jaar afscheid neemt van zijn perkmaat. In 1999 pakte Iseger als coming man in Stiens zijn eerste krans in de hoofdklasse, maar dat werd overschaduwd door het feit dat hij na afloop te horen kreeg dat hij door zijn maten aan de kant werd gezet. ,,Ik heb in het perk geen goed contact meer met Van der Wei en de klik is er niet meer.”
Het verwijt van Iseger aan het adres van Van der Wei heeft te maken met het feit, dat hij bezig is met een verhuizing en nog niet zo lang geleden vader is geworden. ,,Ik geef toe, dat het nog niet draait en dat heeft zijn oorzaken. Ik heb momenteel wat minder energie en dat heeft zijn weerslag op het kaatsen. Dat is tijdelijk, maar die tijd wordt me niet gegund. Ik ben er van overtuigd, dat we met z’n drieën nog steeds goed kunnen kaatsen.” Iseger, die zelf dit seizoen ook allerminst imponeert, denkt daar anders over. ,,Als dit mijn laatste seizoen zou zijn, dan wil ik geen kwakkelseizoen hebben gehad. De PC valt in de tweede cyclus en dat is de belangrijkste wedstrijd van het seizoen.”
Toen Van der Wei zaterdagavond op de hoogte werd gesteld door Iseger, wilde hij het aanvankelijk niet geloven. ,,Ik dacht dat het een grap was en heb wel vier keer gevraagd of het serieus was. Maar de trainer en de coach wisten ook van niets”, vertelde Van der Wei, die het 24 uur later nog altijd moeilijk kan bevatten. Het trio stapte vorig seizoen uit eigen beweging uit de Stichting Score en ging op professionele basis haar eigen weg. ,,We hadden een goede band en geen contracten getekend; een soort gentlemen-agreement. Maar dit voelt als een steek in de rug.”

Laatste woord

Vooral ook omdat Folkert van der Wei nogal wat werk heeft verzet in het voortraject bij het zoeken van sponsors en bij de totstandkoming van de website. ,,Ik geloofde in de samenwerking en heb er een hele hoop tijd ingestoken”, vertelde Van der Wei, die op persoonlijke titel de kleding heeft geregeld. ,,Ik denk dat het laatste woord er nog niet over gesproken is. We gaan deze week om de tafel en dan zien we wel wat eruit komt.” Met ingang van 27 juni zal de Witmarsumer aan de slag gaan aan als achterinse bij Rutmer van der Meer en Renze Pieter Hiemstra.
In Stiens gunde het publiek Folkert van der Wei wel een succesje, dat niet tot stand kwam. De voorinse werd in de finale ook heel doelbewust gezocht door de opslagers Chris Wassenaar en Marten Feenstra. Maar het was uiteindelijk Iseger, die aan de tweede opslag de wedstrijd verloor voor zijn partuur. Op 0-1 en 0-2 voorsprong miste Iseger drie keer op rij het perk, waarna Chris Wassenaar eigenhandig de partij in evenwicht bracht. Het werd 2 om 2 toen de reus uit Minnertsga op 6-4 tot twee keer toe het perk miste.
Maar vanaf dat moment deelde trio Wassenaar, met een sterk spelende Feenstra zowel aan de opslag als in het perk, de lakens uit. Op 3-2 kreeg voorminst opslager Iseger drie bovenslagen van Feenstra om de oren, waarna Chris Wassenaar retourneerde tot voor de kaats. Het werd zelfs 5 om 2, maar op dat moment toonde trio van der Bos veerkracht. Van der Bos, dit seizoen tot dusverre wisselvallig aan de opslag, liet in de finale geen enkele opslagmisser noteren. Zijn vijfde zitbal op 5 om 4 betekende 6-2, waarna Iseger de opslag van Wassenaar buiten de lijnen joeg.
Feenstra werd, net als twee dagen eerder bij de uitnodigingspartij in Hallum, koning. De finale was een mooi sluitstuk van een kaatsdag waarop de onderlinge verschillen groot waren. Zo kreeg trio Wassenaar tot aan de finale in drie partijen slechts drie eersten tegen. Het partuur van Van der Bos deed het niet voor minder, want de regerende PC-winaars kregen in twee partijen twee keer een eerst tegen. De derde prijs in Stiens ging naar het partuur van Jan Dirk de Groot als ‘the best of the rest.’
Prijswinnaars: 1. Chris Wassenaar (Minnertsga), Jacob Wassenaar (Sint Annaparochie) en Marten Feenstra (Finkum), 2. Gert-Anne van der Bos (Holwerd), Folkert van der Wei (Witmarsum) en Daniël Iseger (Goutum) en 3. Jan Dirk de Groot (Buitenpost), Karel Nijman (Leeuwarden) en Pier Piersma (Easterlittens).

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties