Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiowoensdag, 3 november 2010

Dorpsbelang wilde een nieuwe schuur en kreeg een hele renovatie
Hoenderpark in Hallum kan weer jaren vooruit

Hallum - Voor ongeveer een ton heeft het Hoenderpark in Hallum een nieuwe schuur en een algehele opknapbeurt gekregen. Kinderen en andere Hallumers kunnen nu weer jaren genieten van hún kippen, geiten en cavia’s.

Door Sippie Miedema.
Afgelopen zaterdag werd het Hoenderpark officieel geopend. Een feest voor de kinderen in het dorp: maar eigenlijk is het altijd feest als je het dierenpark bezoekt. Want welk dorp heeft nu een gratis kinderboerderij, die bijna altijd open is?
In Hallum bestaat het Hoenderpark al zeker 35 jaar, vertelt Renske Visser van Dorpsbelang. Misschien ook wel langer: dat weet ze niet helemaal precies. Het park hoort bij het dorp: de officiële eigenaar is Dorpsbelang, maar de inwoners en vooral de middenstanders houden het park in stand. ,,Wy tinke der net sa by nei, mar eins is it wol bysűnder. Teminsten: dat krijst dan te hearren as der ris minsken fan bűten op besite komme.”
Het Hoenderpark wordt al jaren beheerd door Anne Dijkstra. De vrijwilliger is er bijna elke dag en verzorgt de dieren en de hokken. Voor inkomsten verkoopt hij de eieren van de kippen. Van de opbrengst koopt hij dan weer voer voor de dieren. Daarnaast krijgt hij geregeld brood en groente van de plaatselijke Spar-supermarkt en ook beschuitfabriek Van der Meulen levert restanten aan de plaatselijke kinderboerderij. Verder heeft het Hoenderpark donateurs die jaarlijks een bijdrage geven.
Het geld voor de restauratie kon Dorpsbelang echter niet zomaar opbrengen. Wat begon met de simpele wens voor een nieuwe schuur, eindigde namelijk in een compleet renovatieproject, ontworpen door een heuse stedenbouwkundige. ,,It hok wie lek en ferrotte. Dat koe net mear oars. Mar al pratende kaam der mear by.”
Het terrein werd opnieuw ingezaaid en er is bestrating aangelegd zodat het Hoenderpark beter toegankelijk is voor ouders met buggy’s en rolstoelers. Ook zijn er bomen gesnoeid en is er een nieuw hek geplaatst. Het meeste werk is gedaan door vrijwilligers. ,,Oars hie dit net te dwaan west.”

Huisduiventil

Voor de cavia’s is er een nieuw ravotterrein aangelegd en ook is er een huiszwaluwtil geplaatst door Fűgelwacht Hallum-Marrum. Het aantal huiszwaluwen is sinds de jaren zeventig afgenomen. Onder de nieuwbouwhuizen zijn nauwelijks meer kieren in dakpannen waar de vogel kan broeden.
De renovatie is betaald met een bijdrage van de provincie Fryslân (vanuit het Europese fonds voor plattelandsprojecten), de gemeente en de Rabobank. Ongeveer een ton heeft het gekost. Een heel bedrag, vindt Visser zelf ook. ,,En eins kinst it er hast net oan ôf sjen”, grapt ze.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties