Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiowoensdag, 3 november 2010

Raad nu wel akkoord met Vogelzang
Drachten - De gemeenteraad van Smallingerland is gisteravond alsnog akkoord gegaan met de bouw van een parkeer-, winkel- en appartementencomplex aan de Vogelzang in Drachten, inclusief de aankoop van de parkeergarage voor 8,5 miljoen euro door de gemeente.
Vier weken geleden uitte de raad nog zoveel kritiek op het plan, dat het college zich genoodzaakt voelde het in te trekken en met een verbeterd voorstel te komen. Er zou een betere financiŽle onderbouwing komen.
Gisteravond bleek een raadsmeerderheid genoegen te nemen met de uitleg van het college. Pijnpunt was steeds de aankoop van de parkeergarage voor 8,5 miljoen euro, in vijftig jaar af te betalen. Bezwaren waren dat de automobiliteit in de toekomst vermoedelijk drastisch zal afnemen (Smallingerlands Belang), de overeenkomst met de projectontwikkelaar mogelijk risicovol is (ChristenUnie) en de gemeente met de parkeerexploitatie geen ondernemer moet spelen (D66). Coalitiefractie CDA was ook steeds kritisch.

Geen visitekaartje

De vurige wens om het Masterplan Centrum - waaronder ook de nieuwbouw op het Raadhuisplein valt - uit te voeren, leeft echter vrijwel raadsbreed. Wethouder Van der Aart wees er gisteravond nog eens op dat de huidige situatie op de nieuwbouwlocatie echt geen visitekaartje voor Drachten is en dat de parkeergelegenheid aan de noordzijde van het centrum ernstig te wensen over laat.
De gemeente zorgt wel voor extra parkeerplaatsen zolang de garage nog niet klaar is. Voor 55.000 euro wordt op het voormalige busstation ter plaatse een parkeerterrein aangelegd.
Onder andere het CDA had zich sterk gemaakt voor deze tijdelijke parkeercomensatie, een toezegging van het vorige college.
Aan de Vogelzang komt een complex van 26 appartementen, zesduizend vierkante meter winkelruimte, acht starterswoningen en een parkeergarage voor 350 autoís.
De raad ging gisteren ook akkoord met de financiŽle dekking van de nieuwbouw op het Raadhuisplein. Daarvoor wordt onder meer 1,4 miljoen euro gebruikt uit de verwachte opbrengst van de verkoop van het Vogelzang-complex.
Eerder vond de raad dat een te groot risico. De raad eiste gisteravond wel zo spoedig mogelijk ingelicht te worden door het college als zich financiŽle tegenvallers voordoen.

Oppositie tegen

Voor beide voorstellen geldt dat coalitiepartijen PvdA, CDA, VVD en ChristenUnie voor stemden, terwijl de voltallige oppositie de voorstellen afwees.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties