Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Sportwoensdag, 3 november 2010

Schaatsgewest Friesland zit er weer warmpjes bij

Met trots presenteerde de Bond van IJsclubs gisteren een zestal nieuwe sponsors voor de schaatsselecties van het gewest Friesland van de KNSB. Daarmee is een einde gekomen aan een periode van de hand op de knip en creatief boekhouden bij de Friese selectie en de baanselectie. Met het binnenhalen van een zogenaamde ‘sponsorgroep’ voor een langere periode (vier jaar), heeft het gewest de mogelijkheid om de schaatsers de ruimte te geven zich te ontplooien en op een blijvend hoog niveau te laten presteren onder de Friese vlag.

Bert Kalteren
Hoewel een dag voor de presentatie nog een sponsor afhaakte, is het een hele prestatie om in deze zware economische tijden geldschieters te vinden. Maar de schaatsers van het gewest Friesland zitten er weer warmpjes bij. En niet alleen vanwege het kledingpakket, dat elke afzonderlijke rijder dit seizoen heeft gekregen. ,,We hebben nu ook weer de mogelijkheid om een trainingskamp te beleggen in het buitenland. Dat was vorig jaar niet het geval. Toen moesten we dat deels zelf betalen”, zegt Henk Hospes, één van de trainers van de Friese seniorenselectie.
Dat laatste ging Ynte Kuindersma - geraakt door een noodkreet in de media - aan het hart en hij sprong op de bres voor de schaatsers. De Jouster, van het gelijknamige verzekerings- en vastgoed bedrijf, liet zijn sporthart spreken en hielp de sporters uit de brand. ,,Hij heeft er vorig seizoen voor gezorgd dat we in de aanloop naar het NK sprint een trainingskamp konden beleggen in Collalbo”, aldus Hospes. Dat was het begin van een mooie samenwerking, want Kuindersma stond aan de wieg van de oprichting van de Steunstichting van het gewest Friesland.
,,Ik heb Jan de Vries gebeld en we hebben met het bestuur en de trainers gesproken. Het moest toch mogelijk zijn het fundament van de sponsoring te verbreden en de continuďteit te waarborgen. Het idee is afkomstig van SC Joure, waar we dat ook hebben gedaan”, vertelt Kuindersma. Hij nam zelf zitting in de sponsorcommissie, die namens het gewest wordt voorgezeten door Harry van der Werf, en werd zelf hoofdsponsor tot mei 2014. De commissie slaagde erin nog eens vijf andere sponsors (Damstra Installatietechniek, Langweerder Sloep, Flyer Print, NDC mediagroep en Bergsma Groothandel) voor die periode vast te leggen.
,,Fryslân loopt ver vooruit en we hebben de ambitie om ook dit seizoen een substantieel aantal schaatsers deel te laten nemen aan Nederlandse Kampioenschappen en andere nationale en internationale toernooien. Een weg die in 2003 door de TC is ingeslagen. Als je die ambitie hebt, dan hoort daar ook geld bij. We zitten in een bepaald groeimodel, maar ik kan zeggen dat we er bijna zijn”, aldus voorzitter Jelle Wesselius van het dagelijks bestuur. ,,Binnen een bond is altijd wel wat, maar bij ons is het rustig. En het draait goed.”
,,Ik ben een gelukkig man”, bekent Jan van Weperen, die sinds een half jaar voorzitter is van de technische commissie (TC) lange- en korte baan. ,,Een stukje continuďteit is belangrijk en we kunnen nu werken met een budget van 120.000 euro, waarvan een deel voor rekening komt van KPN. Het ideaalplaatje zou 145.000 euro zijn, maar hiermee kunnen we vooruit.” Van Weperen is blij met het initiatief van de Steungroep. ,,Het moet niet alleen zo zijn dat bedrijven ons steunen uit liefde voor de schaatssport. We willen ook wat terug doen in de vorm van een clinic of iets dergelijks.” In dat kader zijn Rintje Ritsma en Falko Zandstra bereid gevonden als ambassadeur van het gewest op te treden.
De leden van de Friese selectie hebben gisteravond ook een opleidingscontract getekend bij het gewest. ,,Dat is door de KNSB ontwikkeld en we zijn het eerste gewest, dat daar gebruik van maakt”, vertelde Wesselius. Dat hangt ook weer samen met het feit dat er met ingang van volgend seizoen door de bond een opleidingsvergoeding (2.500 euro) zal worden betaald bij promotie van een gewestelijk rijder naar Jong Oranje, een opleidingsploeg of merkenploeg. ,,Dat staat al een jaar of tien in de reglementen, maar met de komst van KPN als hoofdsponsor komt het nu echt van de grond. We hadden al steenrijk kunnen zijn. Als er vijf of zes schaatsers doorstromen, dan tikt het lekker aan”, aldus Wesselius.
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties