Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Geloof & Kerkdonderdag, 8 september 2011

Gezocht: jonge studenten theologie voor universiteit
Utrecht - Het is hoe dan ook noodzakelijk dat meer jonge mensen kiezen voor een studie theologie. Dat zei dr. Henk van der Sar, voorzitter van het Collega van Bestuur van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) woensdag in Utrecht bij de opening van het academisch jaar.
,,Het is noodzaak dat we jonge studenten aan ons binden. Jonge, intelligente, sociaal vaardige en nieuwsgierige middelbare scholieren die direct na hun vwo kiezen voor een theologiestudie. Onze academie kan niet zonder en de kerk vraagt erom.”
Die jonge studenten zijn ook nodig om straks een nieuwe generatie wetenschappers te vormen en voor de internationale positie van de Nederlandse universiteiten op het terrein van theologie. ,,We hebben ze nodig om in onze wetenschapsbeoefening aansluiting te houden bij wat er zich in onze cultuur en maatschappij als nieuw en anders aandient. Ik aarzel niet te zeggen, dat het welslagen van onze verhuizing naar Amsterdam en Groningen daarvan zal afhangen.” Volgens Van der Sar is het realiseren van die studenteninstroom de ,,bepalende succesfactor van onze opleidingen in Amsterdam en Groningen”.

Verschil maken

Volgens de collegevoorzitter biedt zowel de vestiging in Amsterdam als die in Groningen alles wat een student zich zou kunnen wensen. ,,Onze tijd vraagt om een theologie die agenda durft voeren en een verschil kan maken. Precies dat willen we de komende jaren bereiken met onze collega’s van Vrije Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen. Amsterdam en Groningen als the places to be om aan theologie te doen, dát is wat ons met onze collega’s aldaar voor ogen staat.”
Hij wees er op hoe nadelig de langstudeerdersmaatregel - lees boete - van staatssecretaris Halbe Zijlstra uitpakt voor de universiteit. ,,De PThU heeft immers relatief veel studenten voor wie een wetenschappelijke theologieopleiding niet de eerste studie is.”
Verhuizen naar Amsterdam en Groningen betekent ook het vertrek uit Leiden, Utrecht en Kampen. Op respectievelijk 16 maart, 20 april en 11 mei vinden er in die plaatsen afscheidsbijeenkomsten plaats. Er zal dankbaar worden teruggeblikt. ,,Op wat we in Leiden, Utrecht en Kampen aan goeds hebben mogen ontvangen en aan waardevols hebben gerealiseerd. Dit zal altijd bij ons horen.’’ De PThU begint het jaar met 340 studenten.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties