Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiodonderdag, 8 september 2011

Prinses Margriet naar het Woudagemaal
Lemmer - Koningin Wilhelmina opende in oktober 1920 het ir. D.F. Woudagemaal, kleindochter prinses Margriet zal op 4 oktober het nieuwe bezoekerscentrum bij het stoomgemaal in Lemmer openen. Dat heeft Wetterskip Fryslân bekendgemaakt.
In het centrum, dat met een loopbrug verbonden is aan het gemaal, worden bezoekers vertrouwd gemaakt met de wereld van het waterbeheer, het werk van het waterschap en de rol die het Woudagemaal daarin speelt. Het gemaal trekt jaarlijks tienduizend bezoekers: nu het nieuwe bezoekerscentrum er staat moeten dat er 25.000 per jaar worden.
De directie van het bezoekerscentrum is op zoek geweest naar de bel die door koningin Wilhelmina is geluid bij de opening van het gemaal. Die bel is gevonden via de erfgenamen van ingenieur Wouda en opgenomen in de expositie in het centrum.

Sluisdeuren

Aan het Woudagemaal wordt de komende twee jaar gesleuteld. Twee van de acht sluisdeuren van het werelderfgoed zijn gisteren weggehaald voor restauratie. Het houtwerk van de deuren wordt hersteld en ook het metsel- en betonwerk onder water wordt aangepakt. Het oorspronkelijke materiaal blijft hierbij zoveel mogelijk behouden, zegt Ido Boonstra, beheerder van het Woudagemaal.
Hoe de technische staat van de deuren is, zal pas duidelijk zijn als alle delen gelicht zijn en op de kant liggen. Boonstra: ,,Zo op het eerste oog lijkt het niet zo goed. De staat van de deuren is erger dan ik had gedacht. Het is ook de eerste keer sinds de plaatsing in 1917 dat ze eruit worden gehaald.”
Een specialistisch bedrijf gaat nu bekijken wat eraan moet gebeuren. ,,Aan de hand van de ervaringen met deze twee sluisdeuren kunnen zij bepalen hoe het werk aan de overige zes moet worden uitgevoerd.” De werkzaamheden worden zo gepland dat ze de werking van het gemaal in het stormseizoen niet zullen hinderen.

Subsidie

Het geld voor de opknapbeurt komt uit de Restauratieregeling monumenten 2010 en 2011 voor grootschalige projecten. Het is de laatste beschikking uit de regeling, waarvoor in totaal 46 miljoen euro beschikbaar was gesteld. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van onderwijs, Cultuur en Wetenschap kwam gisteren naar Lemmer om de subsidiebeschikking te overhandigen.
Het 91 jaar oude gemaal staat op de werelderfgoedlijst en is het grootste stoomgemaal ter wereld. Bij hoge waterstanden wordt het aangezet om de moderne gemalen bij te staan bij het lozen van overtollig water uit de Friese boezem.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties