Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodonderdag, 8 september 2011

Zes verdachten ontkennen betrokkenheid dood Redmar
Leeuwarden - De zes mannen (19 tot en met 21 jaar) die worden verdacht van openlijke geweldpleging waaraan de zestienjarige Redmar Smedema uit Burgum overleed, ontkennen schuld. Dat bleek gisteren tijdens de eerste zittingsdag over deze zaak bij de Leeuwarder rechtbank.
In de nacht van 17 op 18 april 2010 raakte Smedema volgens het Openbaar Ministerie (OM) gewond bij een vechtpartij discotheek Club Q in Quatrebras. Hij overleed een paar uur later aan zijn verwondingen.
De verdachten zijn allemaal afkomstig uit plaatsen in de buurt van de discotheek - Damwâld, Broeksterwâld en Dokkum - en kennen elkaar goed. De zes verdachten wordt de deelname aan een aanval of vechtpartij in de discotheek in Quatrebras ten laste gelegd, met de dood tot gevolg. Daarop staat een maximum celstraf van drie jaren. Verder verwijt het Openbaar Ministerie de zes openlijke geweldpleging tegen Smedema. Vier van de zes jongeren worden ook verdacht van openlijke geweldpleging tegen een andere bezoeker van Club Q die avond.
Op de bewuste avond raakten bij verschillende vechtpartijen nog twee jongemannen gewond. Drie verdachten staan ook terecht wegens het slaan van een van hen. Een verdachte wordt verdacht van betrokkenheid bij het geweld tegen alle drie de slachtoffers.
Smedema zou door de groep verdachten zijn geduwd en geslagen waarna hij op de grond viel. Hij zou in ieder geval een vuistslag tegen zijn hoofd hebben gehad, en minimaal een keer zijn geschopt door een of meerdere van de verdachten
Uit de 182 getuigenverklaringen blijkt dat de avond in Club Q erg rumoerig was. Sommige bezoekers stonden te springen en elkaar te beuken. Iets wat het personeel van de club ze verboden zou hebben. Smedema zou tijdens het rumoer een paar flinke klappen hebben gehad van de verdachten. Sommige verdachten verklaarden gisteren dat ze een of meerdere klappen en duwen hadden uitgedeeld, maar niet aan Smedema.
Smedema ging na de klappen buiten op een muurtje zitten. Daar oordeelden ambulancebroeders dat hij naar huis kon. Volgens een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), die de jongen na zijn dood onderzocht, is het goed mogelijk dat er weinig aan de hand leek.
De vader van Smedema verklaarde dat hij eindelijk de waarheid over zijn zoon wil weten. ,,Helaas weten we tot op de dag van vandaag nog steeds niet wat er is gebeurd. Het was een vrolijke opgewekte jongen, een talentvolle voetballer.” De familie vraagt een schadevergoeding van zestienduizend euro. Vandaag gaat de zaak verder. Dan worden de persoonlijke omstandigheden van de verdachten behandeld. Het OM komt op z’n vroegst volgende week met een strafeis.

Twijfel

De exacte doodsoorzaak van Smedema is onbekend. Wel blijkt uit dagvaardingen dat hij letsel aan of in het hoofd heeft gehad. In een eerdere zitting in december vorig jaar zei een advocaat van een van de verdachten te twijfelen aan de doodsoorzaak van de zestienjarige Burgumer. De advocaat zei niet uit te sluiten dat Smedema het letsel al voor de vechtpartij had opgelopen.
Helaas weten we tot op de dag van vandaag nog steeds niet wat er is gebeurd. Het was een vrolijke opgewekte jongen

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties