Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiodonderdag, 8 september 2011

Elke woensdag twee uur huiswerk maken in het buurthuis

De Leeuwarder Valeriuswijk krijgt een Buurtacademie. Een plek waar kinderen van de groepen vijf tot en met acht uit het basisonderwijs dit jaar nog terecht kunnen voor huiswerkbegeleiding.

Veel geld uit de kas van de buurtvereniging in multifunctioneel centrum Westenkwartier gaat naar het jongerenwerk, en dan vooral de oudere jeugd. ,,Wij wilden ook iets doen voor de jeugd van de basisschool, maar dan niet in de vorm van activiteiten”, vertelt voorzitter Addy Stoker. ,,Laten we ons sterk maken voor extra ondersteuning op het gebied van reken- en taalonderwijs, was de gedachte die daaruit voortvloeide.”
Uit onderzoek blijkt dat het inkomen van de bewoners in deze wijk beneden het landelijk gemiddelde ligt, zelfs wanneer alle studenten die er wonen buiten beschouwing worden gelaten. ,,Dat heeft alles te maken met de opleiding die de mensen hebben gevolgd”, aldus Stoker. ,,Hoe hoger de opleiding, hoe meer je verdient. Door de kinderen in deze buurt na schooltijd te helpen, hopen we dat ze zich ontwikkelen en later een betere opleiding kunnen volgen.”
Jellie Djurrema van Jellie’s jongeren- en gezinscoaching uit Leeuwarden verzorgt straks elke woensdagmiddag ongeveer twee uur bijles. ,,Jellie is een gediplomeerd lerares”, zegt Stoker. ,,Zij gaat de kinderen individueel begeleiden. De nadruk ligt weliswaar op taal en rekenen, maar we stemmen de huiswerkondersteuning wel af op de behoeften van het kind. Daartoe gaan we na een aanmelding eerst met de ouders en de leerkracht praten.”
De basisscholen in de buurt staan welwillend tegenover het initiatief, zegt Stoker. Er is volgens hem ook behoefte aan huiswerkbegeleiding. ,,Dat merken we tijdens de gesprekken met ouders die de activiteiten in het wijkcentrum bezoeken”, zegt hij. ,,Ze geven het zelf aan. Bovendien zie ik heel veel kinderen verveeld door de wijk zwerven, ook op momenten dat ik denk: heb jij niet iets beters te doen? Zij zouden op die uren eigenlijk gewoon aan hun huiswerk moeten zitten, maar laten dat helaas voor wat het is.”
Op de Buurtacademie is in eerste instantie plek voor tien kinderen. Omdat er voor dit project geen gemeentelijk subsidiepotje beschikbaar is, wordt van de ouders wel een maandelijkse bijdrage van dertig euro verwacht. ,,Gezien het geringe inkomen van de wijk zouden we erop moeten rekenen dat we op zoek moeten naar veel geldschieters”, erkent Stoker. ,,De lessen zijn echter ook toegankelijk voor kinderen uit heel westelijk Leeuwarden. Dus verwachten we ook aanmeldingen door ouders die zich de eigen bijdrage wél kunnen veroorloven.”
Stoker wil ervoor waken dat ouders die de eigen bijdrage niet kunnen betalen, hun kind om die reden niet aanmelden. ,,Speciaal voor deze groep gaan we op zoek naar sponsoren, want wij vinden dat ieder kind de bijlessen moet kunnen volgen”, zegt hij. ,,Bij sponsoring moet je denken aan particuliere fondsen en eventuele subsidiepotjes. We gaan alle mogelijkheden na en die instanties aanschrijven met het verzoek om financiële ondersteuning. Ik heb er echt alle vertrouwen in dat we voldoende geldschieters zullen vinden.”
Stoker heeft nog geen idee hoeveel kinderen zich gaan aanmelden. ,,Op dit moment heeft nog niemand zich gemeld”, zegt hij. ,,We hebben er deze week pas ruchtbaarheid aangegeven, dus dat is logisch. Bovendien put ik moed uit de gesprekken die we eerder al hebben gevoerd met ouders.”
Hij verwacht dat de belangstelling groot zal zijn en baseert zich daarbij ook op het verleden. Het is namelijk niet de eerste keer dat de buurtvereniging in deze wijk aan huiswerkbegeleiding doet. In de jaren negentig was er ook al een succesvol project, herinnert Stoker zich. ,,Wij waren daar destijds de eerste mee in Leeuwarden.”

Digitaal servicepunt Valeriuswijk

In mfc Westenkwartier wordt nog dit jaar begonnen met een Digitaal Servicepunt. Door sociale media in te zetten, hoopt de wijkvereniging buurtbewoners beter van dienst te kunnen zijn.
Zij kunnen via dit platform op zoek naar een sportmaatje, maar het is ook een middel om een online uitleencentrum van tuingereedschap op te zetten. Daarvoor zijn al plannen in de maak. Daarnaast is het Digitaal Servicepunt een plek waar buurtbewoners zonder internet terecht kunnen.
Daarnaast wil de buurtvereniging het computerlokaal combineren met de Buurtacademie. ,,We zijn van plan om de basisschoolleerlingen typelessen aan te bieden en de mogelijkheid bij ons hun typediploma te halen”, zegt Stoker. ,,Ik weet ook wel dat ze op school nog steeds de vaardigheden leren, maar ze krijgen tegenwoordig geen typediploma meer, terwijl dat later juist goed staat op een cv.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties