Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Economievrijdag, 18 november 2011

Werkloosheid weer terug op hoogste punt na kredietcrisis
Leeuwarden | Het aantal werklozen in Nederland is in oktober verder gestegen tot 455.000. Daarmee ligt de werkloosheid met 5,8 procent weer op het hoogste punt van na de kredietcrisis in februari 2010.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afgelopen vier maanden deed een sterke stijging van het aantal werklozen de ingezette daling sinds begin vorig jaar teniet. In oktober steeg de werkloze beroepsbevolking met zeventienduizend.
In de eerdere kwartalen werden vooral mannen getroffen door de oplopende werkloosheid. Conjunctuurgevoelige branches als de industrie, bouw en financiële dienstverlening hadden het moeilijk en in die sectoren werken veelal mannen. Het banenverlies is nu echter breder verdeeld. ,,Het afgelopen kwartaal verdwenen bij de overheid de meeste banen”, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.
De trend lijkt nog niet te keren. ,,Cijfers als het producentenvertrouwen laten zien dat werkgevers eerder verwachten mensen te ontslaan dan aan te nemen. Het doorzetten van de bezuinigingsplannen bij de overheid draagt ook bij.” De werkloosheid lijkt door te stijgen tot boven de 6 procent. ,,Voor Nederlandse begrippen is dat hoog, maar het Europese gemiddelde ligt boven de 10 procent”, aldus Van Mulligen.
In oktober kwamen er in Fryslân een kleine zeshonderd werkzoekenden bij tot een totaal van 21.000. De Friese werkloosheid ligt met 7,2 procent boven het landelijke cijfer.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties