Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Hoofdartikelvrijdag, 18 november 2011

Traditie met vieze, gevaarlijke kantjes
De jaarlijkse vuurwerkcampagne is los. Radio- en tv-spots manen tot voorzichtige omgang met vuurwerk. Politie en openbaar ministerie waarschuwen wat ze allemaal gaan doen om uitwassen in te dammen. De Leeuwarder rechtbank heeft 6 januari alvast gereserveerd voor de eerste snelrechtzitting en wie spullen of mensen beschadigt met vuurwerk zal per definitie moeten betalen, heeft burgemeester Ferd Crone aangekondigd.
Deze en andere waarschuwingen zijn vooral pogingen om uitwassen zo veel mogelijk tegen te gaan. Een principiële strijd tegen vuurwerk wordt niet gevoerd. Vaak laaide binnen de politiek het debat op of consumentenvuurwerk niet sowieso verboden moest worden - zeker na de vuurwerkramp in Enschede in 2002 - maar in 2009 besloot de Tweede Kamer de kwestie te laten rusten. Het is nu eenmaal een oude traditie en slechts 10 procent van de Nederlanders wil een vuurwerkverbod, zo luidt nu de redenering. Er worden nog twee argumenten genoemd: de luchtvervuiling is maar 0,4 procent van de jaaruitstoot aan schadelijke stoffen. En een legale vuurwerkverkoop zal de smokkel van illegaal - vaak onveilig - vuurwerk tegengaan.
Geen van die argumenten is sterk. Roken is ook een oude gewoonte, net als stierenvechten in Spanje en in sommige landen de doodstraf - er is niets meer nodig dan voortschrijdend inzicht om aan sommige oude tradities een einde te maken.
Argument twee - het lage percentage voorstanders van een totaal vuurwerkverbod - deugt niet. Het is maar één uit zijn verband getrokken cijfer uit een onderzoek dat TNO in 2008 uitvoerde in opdracht van het Rijk. Daarin bleken de meningen zeer verdeeld: 52 procent van de Nederlanders staat tamelijk tot zeer positief tegenover het afsteken van vuurwerk met oud en nieuw, maar 47 is daar tamelijk tot zeer negatief over. Dan zijn er nog de zéér negatieven (21 procent) en de zéér positieven (13 procent). De voorkeur voor een schone, veilige en stille jaarwisseling is dus minstens zo groot als de voorpret op vuurwerk.
En over die vermeend bescheiden luchtvervuiling: is 0,4 procent van de jaaruitstoot wel zo laag, gezien het feit dat die wordt bereikt in een paar uur tijds? De eerste paar uur na de jaarwisseling zijn de concentraties fijnstof tot veertig keer zo hoog als normaal.
Tot slot de veronderstelling dat legaal vuurwerk de verkoop van illegaal vuurwerk indamt. Daar is de laatste jaren niets van gebleken, alle afspraken ten spijt. Op een totaal van 12.000 ton verkocht vuurwerk is 90 ton (90.000 kilo) illegale vangst relatief weinig, maar toch zeker niet niks.
Niettemin wordt een vuurwerkverbod politiek net zo onhaalbaar geacht als een verbod op alcohol. Maar vuurwerk is gevaarlijk en vervuilend genoeg om de vraag te blijven stellen hoe waardevol die middernachtelijke knalgewoonte nu eigenlijk is. Dan slijpt wellicht langzaam een scherper bewustzijn in voor de negatieve kanten ervan - net zoals roken niet meer vanzelfsprekend is en het met alcohol ook voorzichtig die kant op lijkt te gaan. Hoewel van dat laatste zeker bij de jaarwisseling niets te merken is - drank is nog steeds de grootste veroorzaker van vandalisme, ongelukken en geweld in de nieuwjaarsnacht.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties