Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiovrijdag, 18 november 2011

Geheugen Nij Beetse blijft mysterie

Tijdens de hogerberoepzaak van de nu 27-jarige Nij Beetse wegens moord danwel doodslag op vier van haar pasgeboren baby’s kreeg het gerechtshof de vinger niet achter het geheugen van de verdachte.

Wybe Fraanje
,,Dat geheugen van jou is een mysterie. Het is heel moeilijk om te bepalen hoe we dat moeten begrijpen. Ik begrijp dat er stress is rond een bevalling, maar er zouden veel dingen aan moeten zijn die je je móét kunnen herinneren.”
Voorzitter Willem Foppen van de strafkamer van het gerechtshof in Leeuwarden kon er zijn vinger gisteren niet achter krijgen tijdens de zitting, die de hele dag duurde. Foppen slaagde erin een - voor zover mogelijk - ontspannen sfeer te creëren, onder ander door de verdachte met haar goedvinden te tutoyeren. ,,In het begin van de politieverhoren heb je keihard tegen de klippen op gelogen. Wat je vaker ziet bij dit soort zaken is dat als het geheim eenmaal aan het licht is gekomen, een verdachte meteen volledige openheid van zaken geeft. Dan gaan de luiken open. Bij jou komt het stukje bij beetje. Het lijkt alsof jij pas iets toegeeft op het moment dat je met een feit wordt geconfronteerd. Dat je alleen toegeeft waar je niet onderuit kunt. Het is een heel groot en zwaar geheim, zo zwaar dat je opgelucht was dat het uitkwam, maar opeens weet je het niet meer. Dat wringt. Hebben we het geheim wel volledig op tafel? Is het allemaal echt waar? Wanneer is iemand écht open en eerlijk? Zijn bij jou alle luiken opengegaan?”
Gisteren wist de Nij Beetse nog steeds cruciale informatie niet precies te vermelden. Ze wist nog wel welk geurtje ze van haar vriend had gekregen tien jaar geleden, maar haar herinneringen aan haar eerste bevalling bleven vaag.
Wat ze wel zeker wist, is dat ze naast die vier keer nooit zwanger is geweest. Getuigen van haar school en haar werk hebben echter verklaard dat ze er vrijwel zeker van waren dat de Nij Beetse in 2008 en 2010 zwanger was, dus tussen de derde en vierde bevalling en na die vierde nog eens. Foppen: ,,Tot 7 augustus geloofde je dat het er drie waren. Toen confronteerde de politie je met een vierde koffer en zei je: ‘Dus toch vier.’ Weet je zeker dat er niet meer luikjes in de hoofd zitten?” De verdachte: ,,Ik denk zeker te weten dat ik niet vaker zwanger ben geweest. Ik bedoel: ik weet het zeker.”
Advocaat-generaal Jantine Nolta van het Openbaar Ministerie eiste gisteren voor het gerechtshof in Leeuwarden dezelfde straf als de rechtbank op 3 mei oplegde aan de inmiddels 27-jarige Nij Beetse. Ze moet wat het OM betreft twaalf jaar de cel in. ,,Ze heeft haar zwangerschappen steeds uitermate consciëntieus en volhardend voor de buitenwereld verborgen gehouden, en dus ook besloten wat er na de geboorte met de kinderen zou moeten gebeuren”, aldus Nolta. ,,Ze had vrije toegang tot voorbehoedmiddelen, ze heeft geen voorbereidingen getroffen om de kinderen ter adoptie aan te bieden, de zwangerschap voortijdig te laten beëindigen of hulp in te roepen bij haar aanstaande moederschap, maar wél voor de bevalling.”
Opnieuw werd duidelijk dat het heel lastig is voor justitie dat de vrouw zich niet psychologisch wil laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum.
Voorzitter Foppen hield haar het probleem voor: ,,Je kunt in deze zaak zeggen: de verdachte is een harteloze, koele, berekenende seriemoordenaar. Maar ook: ze is een jonge vrouw die in enorme geestelijke nood verkeert. Maar we weten nu niet waar we je op dat spectrum moeten plaatsen. Dat je geen gedragskundig onderzoek wilt laten doen is een handicap voor ons.”
Het Pieter Baan Centrum (PBC) heeft wel gerapporteerd op basis van observaties. De psychologen opperen de mogelijkheid dat de Nij Beetse wraak wilde nemen op haar vriend, de vader van de vier baby’s. Die heeft verklaard dat ze een knipperlichtrelatie hadden, en dat de Nij Beetse steeds weer bij hem terug kwam op het moment dat hij een andere vriendin had.
Ook rapporteert het PBC dat ze ‘ogenschijnlijk goed functioneert en ontspannen is in het PBC’. Dat er ‘uiterlijk geen lijdensdruk’ is, en dat er onvoldoende aanwijzingen zijn om een persoonlijkheidsstoornis te kunnen concluderen. Ze kreeg in het PBC eens de lachers op haar hand door een groepsleider voor schut te zetten. Foppen: ,,Je bent geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.”

Levend ter wereld

Centraal in het hoger beroep, aangespannen door verdachtes raadsvrouw Barbara Klunder, staat de vraag of de eerste twee baby’s wel levend ter wereld zijn gekomen. Klunder acht dat niet wettig en overtuigend bewezen. Verklaringen van de verdachte omtrent die twee gevallen zouden herinneringen uit de derde en vierde bevalling zijn, die ze per ongeluk vermengd heeft met die eerste twee zaken.
Vast staat dat de Nij Beetse tegenover de politie gedetailleerde informatie gaf over de eerste bevalling, van een meisje in juni 2003, die in geen enkel opzicht slaat op de andere bevallingen. Nolta noemde het ,,ongeloofwaardig en onaannemelijk” dat ze feiten door elkaar gehaald zou hebben. In haar verklaringen tijdens de eerste zeven van veertien politieverhoren had ze geen enkele twijfel dat de kinderen leefden bij de geboorte. Ze zei dat de derde en vierde baby vijf à tien minuten hebben geleefd na de geboorte, en de eerste twee ,,net zoiets”.
Prof. dr. Paul van den Berg, hoofd van de afdeling verloskunde en prenatale diagnostiek van het UMC in Groningen, verklaarde gisteren als deskundige dat het heel weinig voorkomt dat voldragen baby’s kort voor of tijdens de bevalling overlijden. ,,Dat komt tegenwoordig in één à twee gevallen op de duizend voor.”
Maar, zei hij erbij, dat komt mede doordat er nog maar heel weinig onbegeleide bevallingen voorkomen. ,,Rond 1900 kwam het in vijftig op de duizend geboorten voor.”
Gisteren zei de Nij Beetse andermaal dat ze de kindjes doodde omdat ze ,,de perfecte dochter” wilde zijn. De rechters vroegen haar hoe het dan komt dat ze haar moeder ,,een grote bek” gaf als ze niet wilde dat die in haar kamer kwam, dat ze een maand lang door Drachten zwierf omdat ze spijbelde, dat ze tot vijf uur naar de kroeg ging. Foppen: ,,Dat klinkt helemaal niet als een perfecte dochter. Dat klinkt als een gewone dochter.”
Tegen de politie zei ze dat een kind ,,niet in mijn leventje paste”. ,,Ik zag het als wég jeugd. Dat wilde ik nog niet. Ik zat nog op school; ik was zélf nog een kind.”
Gisteren zei ze hierop dat ze nooit op die manier met haar toekomst bezig is geweest. ,,Ik worstel iedere dag met de vraag hoe het ook nog een tweede, derde en vierde keer heeft kunnen gebeuren. Ik weet zeker dat het niet meer gebeurt. Ik ben nu opener, heb een heel andere relatie met mijn ouders. Ik ben zo veranderd dat het niet meer gebeurt.”
Klunder wil vrijspraak voor de eerste twee gevallen, en kinderdoodslag voor het derde en vierde geval. De maximumstraf daarvoor is negen jaar. Op 1 december doet het hof uitspraak.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties