Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Geloof & Kerkmaandag, 21 november 2011

Stichting wil Koepel- en Pelikaankerk kopen
Leeuwarden | Het Comité Gebouwen in Leeuwarden is bezig met het oprichten van een stichting tot behoud van het gereformeerde erfgoed in de stad. Doel is het behoud van de Koepelkerk en de Pelikaankerk, die volgend jaar door de PKN-gemeente in Leeuwarden moeten worden afgestoten.
De stichting heeft de algemene kerkenraad van de Protestantse Gemeente Leeuwarden (in wording) inmiddels gevraagd naar de condities waarop beide kerken kunnen worden aangekocht. ,,Het voordeel van zo’n stichting is dat je niet alleen afhankelijk bent van kerkelijke gelden”, aldus Marian van der Werff van het comité. Meer wil ze er op dit moment niet over kwijt.
De wijkkerkenraad van de Pelikaankerk neemt ,,positief kennis” van de inspanningen van de stichting om de kerkgebouwen te behouden, zegt voorzitter Sjoerd Hoekstra ,,De algemene kerkenraad gaat echter over de kerkgebouwen.”
Voorzitter Henk Drewel van de algemene kerkenraad (AK) bevestigt dat hij de brief van het comité heeft ontvangen. ,,Het comité loopt mee in de procedure. We zijn eerst in gesprek met gegadigden die twee jaar geleden al hebben aangegeven dat ze belangstelling hebben voor de gebouwen.” Het heeft de voorkeur van de AK de gebouwen te verkopen aan een ander kerkgenootschap, aldus Drewel.
Het Comité Gebouwen vraagt de AK ook te onderzoeken of de wijkgemeenten een meer zelfstandige positie kunnen krijgen. Van der Werff: ,,Nu komt het geld in één grote pot en ligt de zeggenschap daarover grotendeels bij de algemene kerkenraad. Al jaren ontbreekt daardoor bij gemeenteleden de motivatie om meer te geven.” Ze pleit ervoor om de zeggenschap over het geld terug te brengen naar de wijkgemeenten. Voorzitter Sjoerd Hoekstra van de wijkkerkenraad van de Pelikaankerk wil het gesprek hierover met de AK op gang brengen, laat hij weten. De wijkraad van de Koepelkerkwijk heeft hierover geen standpunt ingenomen, zegt voorzitter Ineke Evink. Voorzitter Drewel van de AK kent de wens tot meer zelfstandigheid, maar is daar niet voor, zegt hij. ,,Solidariteit vind ik een kernprincipe in onze kerk. We willen juist af van ‘zeven koninkrijkjes’ binnen Leeuwarden.”

Laatste dienst

De Koepelkerk en de Pelikaankerk horen bij de vier kerken die in de stad dicht moeten omdat die financieel niet meer te betalen zijn. De andere twee kerken, de Adelaarkerk en de Fenix, hebben bekendgemaakt dat op zondag 20 mei daar voor het laatst een kerkdienst wordt gehouden. Bewust is gekozen voor deze zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren, de zogenoemde ‘wezenzondag’, vertelt voorzitter Cor Fennema van de wijkkerkenraad van de Adelaar-Regenboog. De zondag daarna, 27 mei, maken de wijkgemeenten Fenix-Goede Herder, Adelaar-Regenboog en Rondom de Grote Kerk een nieuw begin in de Grote Kerk.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Als buitenstaander vraag je je af waarom zijn de mensen die een Stichting willen oprichten wél bereid om daar geld in te steken en niet bereid om de Leeuwarder kerkenraad van voldoende middelen te voorzien. Daar is volgens mij niets christelijks aan, integendeel. De gereformeerde kerken hebben integendeel tot de voormalig hervormden vijf jaar de optie gehad om alsnog uit de PKN te stappen met meenemen van eigen gebouwen en middelen. Daar is geen gebruik van gemaakt. Dan nu ook niet zeuren. Als je terug wil naar iedere kerkelijke (deel)gemeente de eigen broek ophouden, dan moet je de kerkorde zien te veranderen, doe het dan maar op zodanige wijze dat de afgescheiden kerkgenootschappen ook weer mee kunnen doen in een landelijke organisatie.

Postma, Utrecht p. - dinsdag, 22 november 2011


Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties