Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiomaandag, 21 november 2011

Al 40 jaar strijden voor homoacceptatie
Majelle Hoek
Leeuwarden - Er is veel bereikt op het gebied van homo-emancipatie in Fryslân. En COC Friesland heeft daar een grote rol in gespeeld. Zaterdag vierde het homoplatform zijn veertigjarig bestaan.
Majo Tigchelaar (63) uit Leeuwarden staat aan de wieg van de oprichting van de Friese homo-organisatie. In 1968 richtte hij met ‘gevoelsgenoten’ homobar Monsieur in Leeuwarden op. ,,Dat was een begin. Maar ik had zoiets, ik wil me ook buiten het café goed voelen.”
Om dat te bereiken richtte Tigchelaar de KHF (Kontaktgroep Homoseksuelen Friesland) op, de voorloper van COC Friesland. Een flinke lobby voor homo-emancipatie volgde.
Al eerder - in 1954 en 1965 - werden pogingen gedaan om een COC in Fryslân te beginnen, maar dat mislukte. Vooral het wetsartikel 248-bis was hier debet aan. Die wet schreef voor dat een meerderjarige (toen 21 jaar) met een minderjarige van hetzelfde geslacht geen seks mocht hebben (dit gold niet voor hetero’s). Doel van deze wetgeving was volgens de toenmalige Nederlandse minister van Justitie, Regout, het beschermen van jongens en meisjes van zestien tot twintig jaar tegen homoseksuele verleiding.
,,Dat was natuurlijk discriminatie”, zegt Tigchelaar. ,,Door dat artikel zaten veel homo’s onder de radar. Als je contact had met een jonger iemand van hetzelfde geslacht en de politie hoorde het, dan kon je je baan kwijtraken. En bij de familie was je dan een persona non grata. Je werd uitgekotst door de gemeenschap.”
In 1971 werd het wetsartikel afgeschaft en het Friese COC opgericht. In Amsterdam was in 1949 al het ‘Cultuur en Ontspanningscentrum’ (een schuilnaam) opgericht. Tigchelaar is de eerste vijf jaar voorzitter geweest en nu nog steeds lid. ,,Veertig jaar COC in Fryslân heeft ervoor gezorgd dat homoseksualiteit niet meer negatief gelabeld wordt. Maar we zijn er nog niet.”
Dat acceptatie van homo’s nog niet wijdverspreid is, blijkt wel uit het aantal pesterijen tegen homoseksuelen dat nu weer toeneemt. Cees van Balen, directeur van COC Friesland: ,,De afgelopen jaren zijn nauwelijks meldingen binnengekomen van pesterijen tegen homo’s, terwijl we er de laatste drie maanden vier binnenkregen.”
COC-voorzitter Erwin Hamming-Schot: ,,Het wordt tijd dat homoseksuelen laten zien wie ze zijn. Durf hand in hand te lopen. Dan krijg je maar een keer een scheldwoord naar je toe.”
Het jubileumfeest zaterdag werd gepresenteerd door Manon Thomas. Daarnaast was er toneel en een optreden van zangeres Denise Rivera. Hamming-Schott wil er maar mee aangeven dat het extravagante beeld wat aan homoseksuelen kleeft niet voor de meerderheid geldt. ,,Het is niet alleen maar met veren en uitbundigheid. Van dat stigma willen we af. Dat wilde ik ook laten zien met dit culturele programma.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties