Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Economiedinsdag, 14 februari 2012

Drukte gaat ook met dooi nog door voor installateurs
Peter Halbersma
Leeuwarden | ,,In de schuur was de leiding in de betonnen vloer bevroren. Gelukkig was ik er op tijd bij, er is maar een halve emmer water uitgekomen”, zegt Sjoerd Roelevink, melkveehouder in Damwâld. Tijdens de vorst van de afgelopen weken draaiden installatiebedrijven al overuren door bevroren leidingen. Met de dooi komt het water los in de minder gebruikte waterleidingen en beginnen platte daken te lekken. ,,We doen veel gesprongen leidingen op zolders. De mensen komen er nu achter dat die bevroren waren. En dat leidt tot soms flinke waterschade”, zegt Adelie Sinkgraven van Pranger-Rosier, actief in het hele Noorden. De Dokkumer installateur heeft extra monteurs vrijgemaakt om bij te springen in de storingsdienst.
De telefoon staat roodgloeiend, blijkt uit een rondgang. Er is nog net tussen te komen. Voor een kort gesprekje is geen tijd. Hielke van der Weij van het Sneker v.d. Weij Installatie kan even snel wat zeggen: ,,We hebben heel veel bevroren leidingen gehad. De echte hausse lijkt over. Van het weekend kregen we nog een paar nachtelijke oproepen. Nu valt het me al mee. Toch belde net een woningcorporatie dat er in de centrale hal van een appartementencomplex water over de vloer liep. Vooral oudere en minder goed geïsoleerde woningen zijn aan de beurt.” Bij het ruim zestig jaar oude bedrijf liggen ze er niet wakker van. ,,Straks komen de dakgoten en regenpijpen. Daar zit nu nog veel ijs in. Als het dan gaat sneeuwen of regenen, kan het water niet weg.”
Controle van minder gebruikte leidingen op scheuren en gaten is raadzaam. Vooral bij buitenkranen, en kranen in bijkeukens, garages en schuurtjes. Met een föhn kan soms de bevriezing worden verholpen. Dan komt een kapotte leiding aan het licht voordat grote schade aan plafonds of houten vloeren is opgelopen.
Boer Roelevink in Damwâld heeft de leiding in het beton zelf al blootgelegd. ,,Daar kwam even wat geweld bij kijken, maar het is gelukt. De afgedopte leiding bleek niet diep genoeg te liggen. Omdat de deur dichtbij wel eens open staat, kon de kou er bij. Ik ga hem dus maar wat korter maken en dan het beton er weer overheen.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties