Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Hoofdartikeldinsdag, 14 februari 2012

Nieuw Thialf: wie gaat dat betalen?
Op hetzelfde moment dat het Elfstedenbestuur bekend maakte af te zien van een 16e Tocht, schoot de meerderheid in een statencommissie het voorstel af om een peperdure schaatstempel te bouwen bij het Abe Lenstra stadion.
Het finale woord moet er nog over gezegd worden, maar vooralsnog is er geen meerderheid in Provinciale Staten die akkoord gaat met een vervanging van het sleetse Thialf, voor een slordige 100 miljoen. De helft van dat bedrag moet mooi genoeg zijn. Onderzoek wijst immers uit dat voor vijftig miljoen de huidige ijshal uitstekend te vernieuwen en te verduurzamen is, zodat Thialf zijn A-status houdt en EK’s en WK’s kan blijven binnenhalen. Daar moeten we het in deze tijden van crisis maar bij laten, vinden alle partijen behalve (vooralsnog) CDA en Friese Koers.
Maar ook deze minimumvariant voor modernisering is geen gelopen race. Want ook daarvoor zou de landsoverheid diep in de buidel moeten tasten. De gedachte is dat het rijk en de provincie elk twee vijfde van de kosten betalen en marktpartijen samen een vijfde. Minister Schippers van Sport is dat allerminst van plan. Haar hele sportbegroting bedraagt niet meer dan 130 miljoen en daar gaat ze geen tientallen miljoenen uithalen voor één luxueus uitgevoerde vierhonderdmeterbaan. Een goede schaatsaccommodatie die evenementen van wereldklasse organiseert, vindt ze belangrijk, maar dat moeten sportbonden en lagere overheden wel zelf regelen. ,,Een klein financieel zetje’’ is alles waar Fryslân op kan rekenen. En waarom Fryslân? Elke andere provincie is wat Schippers betreft ook goed. Wie met het beste businessplan aankomt (lees: wat het rijk het minst kost), kan rekenen op haar voorkeur, al is het zuidelijk Limburg.
Dat is een harde dobber voor Gedeputeerde Staten en de gemeente Heerenveen, die op 13 december besloten hadden wél voor de hoofdprijs te gaan. Maar boos worden zal het Rijk niet over de streep trekken. Inhoudelijke argumenten zijn nodig. Waarom is 50 of 100 miljoen gerechtvaardigd voor het binnenslepen van internationale sportevenementen en het bieden van trainingsfaciliteiten voor topsporters? Verliezen we iets wezenlijks als ze in het buitenland trainen (dat doen ze al) of als we de stimulans missen die uitgaat van een toplocatie en topwedstrijden? Wat levert het aan geld op, die wedstrijden? En is de maatschappelijke waarde ervan groter dan het bouwen van twee bescheidener ijsbanen (ook een in Leeuwarden) waarmee de breedtesport wellicht meer gediend is? Op grond waarvan verwachten de plannenmakers een kruisbestuiving tussen voetbal, turnen, schaatsen, onderwijs en gezondheidsboulevard? Hoe zit het op dit moment eigenlijk met die kruisbestuiving? ‘De sportiefste vierkante kilometer van het land’ bekt lekker maar met hoe veel zekerheid valt te voorspellen wat een goede ‘branding’ oplevert? Maakt het voor de middenstand in Heerenveen nou echt zo veel uit dat de ijsbaan een paar honderd meter verder uit het centrum ligt?
Dat er drastisch moet worden ingegrepen bij Thialf, is duidelijk, al was het maar omdat het energieverbruik gierend uit de hand loopt. Zonder messcherpe antwoorden op veel vragen is niet goed te verdedigen dat het een dubbel zo duur stadion moet worden op een andere plek.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 2


Reacties:

Yndied, jildweismiterij, dat wij op dit stuit min brûke kinne

J.Elsinga, Ermelo - vrijdag, 17 februari 2012


Prima artikel geschreven door een journalist die, net zoals de Statencommissie, logische vraagtekens plaatst bij dit avontuur. Laat je niet gekmaken door de woorden "topsportlocatie, synergie, sportstad, schaalvoordelen, imagoverlies, toekomstgericht" die te pas en te onpas in allerlei rapporten worden gebruikt door gemeentelijke, provinciale en landelijke politici.
De alternatieven om op de huidige locatie een, nog steeds, sfeervolle prachtige topschaatsbaan te realiseren, vlakbij een station, zijn in ruime mate voorhanden. Durf ze een kans te geven, dat is waar een meerderheid van de Heerenveners om vraagt. Dat heeft de maatschappelijke discussie uit 2008 allang uitgewezen.

M. van Doremalen, Heerenveen - woensdag, 15 februari 2012


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties