Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodinsdag, 14 februari 2012

Wetterskip terug naar normale gang van zaken
Leeuwarden | Wetterskip Fryslân kijkt tevreden terug op de afgelopen vorstperiode en het verloop van het Draaiboek IJs. ,,Ons werk is erop gericht geweest zo lang mogelijk van de ijsvloer te kunnen genieten”, legt woordvoerder Berend Henk Huizing van Wetterskip Fryslân uit. ,,Dankzij de droge vorstperiode hebben we niet eerder hoeven bemalen dan toen de dooi pas was ingevallen.”
Gisteren werden de eerste vijftig van de 960 Friese gemalen opgestart. Dat verliep nagenoeg zonder problemen. Het waterschap denkt dat het overtollige water uit de polders morgen is weggepompt. Huizing: ,,Grofweg ten zuiden van de lijn Bolsward-Buitenpost staat het water nu te hoog.”
In sommige polders stond het water tot gisteren zo’n tachtig tot honderd centimeter hoger dan normaal. Het gemiddelde streefpeil voor Fryslân is 52 centimeter onder NAP.
Medewerkers gingen op pad om de gemalen aan te zetten. Sommige pompen zaten onder water en onder het ijs. Die moesten eerst ijsvrij worden gemaakt.
Bij een gemaal in Delfstrahuizen bleek de motor na de vorstperiode mankementen te vertonen. Dat is inmiddels verholpen.
In de buurt van Drachten maakte een gemaal juist weer overuren. ,,Normaal is het zo dat een gemaal automatisch afslaat als het gewenste peil is bereikt. In dit geval zag het metertje het ijs aan voor water en bleef het malen doorgaan. Al het water is dus weggepompt, en het ijs is blijven hangen. Dat is niet verontrustend, maar je moet natuurlijk niet op het ijs gaan.”
Die waarschuwing geldt overal: ijs smelt bij dooi sneller weg dan het bij vorst aangroeit. Overal is het ijs hoogst onbetrouwbaar en levensgevaarlijk.

Spuien

Vandaag en morgen worden nog meer poldergemalen opgestart. Morgen of overmorgen begint het waterschap ook weer met het spuien van boezemwater bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en Harlingen.
Het vaarverbod is gisteren ook al voor alle vaarwegen opgeheven door de provincie Fryslân. Provinciale ijsbrekers zijn sinds gistermiddag twee uur in de weer geweest om doorvaarten te creëren.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties