Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Economievrijdag, 30 maart 2012

Duurzaam tuincentrum zorgt voor prijsvoordeel
Simon Talsma
Driezum | Consumenten kunnen geld besparen door meer in de regio geproduceerde spullen te kopen. Dat is een belangrijke insteek van Romkje de Hoop en haar man, eigenaars van een kwekerij van tuinplanten en bomen in Driezum.
Door zelf de planten op te kweken hebben ze met hun hoveniersactiviteiten een prijsvoordeel ten opzichte van collega’s. Particulieren profiteren daarvan bij de aankoop van planten in het tuincentrum in De Triemen. ,,Regionale producten zijn prettiger geprijsd omdat de transportkosten lager zijn. Uit oogpunt van duurzaamheid een belangrijk criterium. Ook hoeft er geen andere leverancier aan te verdienen.”
Het bedrijf doet als enige in Fryslân dit weekeinde mee aan het evenement Kom in de Kas. De Hoop verwacht net als de voorgaande keren enkele duizenden klanten, bedrijven, hoveniers en andere geïnteresseerden.
Op de vier hectare grote kwekerij worden planten zowel binnen als buiten gekweekt. Daarbij staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De hovenier was in 2011 derde en in 2012 tweede bij de verkiezing Duurzaamste Hoveniersbedrijf van Nederland. ,,We gaan niet voor snelle groei met gebruik van veel meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Planten moeten de tijd hebben om op een normale manier te kunnen groeien. Plagen en schimmels bestrijden we zoveel mogelijk met natuurlijke middelen.”

Natuurlijke bestrijders

Zo wordt er bij de teelt van de planten gebruik gemaakt van knoflookpreparaten en natuurlijke vijanden van luizen en slakken. ,,Alleen in de winter stoken we bij om de planten te behoeden voor bevriezing. Bij warm weer zetten we juist de ramen open. Vogels als kwikstaarten en koolmezen hebben de mogelijkheid om binnen te komen en te broeden in de kas. Voor ons zijn het prima bestrijders van ongedierte. Tussen de kasplanten lopen ook verschillende tomen kippen rond. Die vreten de kevers en slakken op.”
De Hoop heeft na een startersproject in Boskoop met haar partner Gert van der Linden in 1993 het tuincentrum met hoveniersbedrijf gekocht in De Triemen. ,,De eigen kwekerij hebben we meegenomen. We wilden graag voor onszelf beginnen, maar niet in Boskoop. Dit vanwege de Randstadmentaliteit en de gejaagdheid daar. Ik kom uit Burgum. De mentaliteit hier spreekt ons aan. Toen kwam deze mogelijkheid.” In 2002 kochten de ondernemers hoveniersbedrijf Janse in Hurdegaryp.
De meest recente uitbreiding van het bedrijf betrof de aankoop van de kassen in Driezum in 2008. ,,Het was een sociale werkplaats waarvan we de ruimte prima konden gebruiken. In De Triemen werden we beperkt.” De kamerplanten werden ingeruild voor de teelt van (snij)hortensia’s, klimop, buxus, rotsheide en lavendel. En met Kerst ook beshulst.
De geteelde planten worden gelijk verdeeld voor de veiling, de export, de afhaalcentra in Eelde en Ede, en het eigen hoveniersbedrijf en tuincentrum.
Het bedrijf heeft ongeveer vijftien mensen in dienst. ,,Een gevarieerd gezelschap. Veel deeltijders, wajongers, mensen die deels arbeidsongeschikt zijn en mensen met een beperking. De werkgelegenheid die we bieden is een verrijking voor deze mensen, maar ook voor ons. Je leert begrip te hebben voor een ander en waardeert extra wat je hebt.”
Ook het werken met natuurlijke bestrijders in de kas ervaart De Hoop als een verrijking. ,,Het ongedierte wordt opgegeten. Vorig jaar hadden we lange tijd geen last van luizen. Drie dagen nadat de laatste mezenjongen uitvlogen, was er ineens wel een plaag. Dan merk je toch hoe groot het effect is.”
Open dag van 9.00 tot 16.00 uur op 31 maart en van 10.00 tot 16.00 uur op 1 april. Parkeren aan de Van Sytzamaweg 28 in Driezum (achter het voormalige gemeentehuis)

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties