Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiovrijdag, 30 maart 2012

Digitale sekslijsten smaden tienermeisjes
Leeuwarden | Diverse politiekorpsen in het land, waaronder het Friese, roepen meisjes op aangifte te doen als ze op een zogenoemde bangalijst (banga is straattaal voor slet) staan. Deze lijsten circuleren op internet en bevatten namen van meisjes die, volgens de opstellers, makkelijk te porren zouden zijn voor seks. In veel gevallen zijn de lijsten verzonnen.
Volgens de politie is het plaatsen van iemand op zo’n lijst smaad en dus strafbaar. Onder meer de politie in Fryslân, IJmond en Gemert plaatsten op Twitter een link naar de website vraaghetdepolitie.nl. Daar staat informatie over het betrekkelijk nieuw fenomeen van de sekslijsten. De lijsten worden vaak door verschillende anonieme personen samengesteld, waardoor het heel moeilijk is de herkomst te achterhalen.

Twitter

Scholengemeenschap Stad en Esch in het Drentse Meppel is naar de politie gestapt omdat leerlingen van de school op een van de bangalijsten staan. Deze lijst, die op Twitter stond, is inmiddels verwijderd.
De politie adviseert de school om de getroffen leerlingen en hun ouders aangifte te laten doen van smaad. ,,We hebben iedereen meteen geďnformeerd’’, zegt locatiedirecteur Muriëlle Springer. ,,Ook andere scholen in Meppel waarvan leerlingen op de lijst stonden.’’
Op een middelbare school in Almere is inmiddels een jongere geschorst vanwege het opstellen van een bangalijst.
Bij de politie in Middelburg (Zeeland) hebben gisteren tien meisjes een klacht ingediend omdat hun naam op de ‘Bangalijst Walcheren’ staat. De lijst is op een forum via internet verspreid.

Friese meisjes

De Friese politie kon vanmorgen nog niet zeggen of er aanklachten zijn ingediend van Friese tienermeisjes wier namen op een dergelijke lijst op internet circuleren.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties