Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Sportvrijdag, 30 maart 2012

Voorjaar of niet, in Thialf gaat het over WK ijshockey
Gerard Bos
De zomertijd is ingegaan, de terrasjes zaten alweer vol, het kwik stijgt en over de Elfstedentocht praat allang niemand meer. En toch is Thialf de komende week nog eenmaal in de ban van winterse pret. In Heerenveen wordt het WK ijshockey (onder 18) gehouden. Dat is bijzonder. En niet omdat het voorjaar is.
IJshockey mag in Nederland dan een kleine sport zijn, mondiaal gezien is dat wel anders. Danny Micola weet dat als geen ander. De oud-voorzitter van eredivisieclub Flyers uit Heerenveen is bij het WK onder 18 de zogeheten ‘Event Manager’ en in die zin verantwoordelijk voor de eerste mondiale ijshockeytitelstrijd ooit in Thialf.
,,Het wordt groots”, klinkt het op donderdagavond, terwijl hij in het Heerenveense ijspaleis nog bezig is de laatste zaken te regelen voordat het toernooi morgen begint. ,,Je kunt aan alles merken dat dit een WK aanzien heeft. De IIHF (internationale ijshockeyfederatie, red.) stelt logischerwijs veel en hoge eisen aan ons als organisatie. Alles moet perfect geregeld zijn bij en rond de wedstrijden, voor teams, voor officials, pers, publiek en natuurlijk de teams die deelnemen.”
Dat zijn, naast Nederland: Zuid-Korea, Groot Brittannië, Polen, Litouwen, Kroatië en Roemenië. Of de jonge talenten van Oranje voor de titel kunnen gaan op dit WK (tweede divisie), is zeer de vraag. Oranje, waar Mark Hoekstra (Wolvega) de enige Friese speler is in de selectie, wordt gezien als een outsider.
Micola durft geen voorspelling te doen over het succes van de vaderlandse trots in Heerenveen. ,,Ik ben niet zo van het voorspellen. Het enige dat ik zeker weet, is dat dit toernooi geweldige promotie is voor de sport. Zowel in Heerenveen als in het hele land.”
Bij het organiseren van het toernooi krijgen Micola en zijn mensen in Heerenveen hulp van alle kanten. Hij roemt de vrijwilligers. ,,We hebben er maar liefst 130 stuks. Het is mooi om te zien hoe iedereen zijn of haar steentje wil bijdragen. En het mooie is: ze komen overal in het land vandaan om te helpen bij dit WK in Thialf.”
Hij roemt ook het, wat je zou kunnen noemen, ‘randgebeuren’. Zo gingen de ijshockeyers van Flyers al langs scholen om het WK en de sport te promoten. ,,Daarnaast laten we de teams ook kennis maken met de Friese cultuur. Ze zullen diverse plaatsen (onder meer Heerenveen en Leeuwarden, red.) bezoeken. Dat is hartstikke mooi voor die jonge jongens uit het buitenland. En voor sponsoren hebben we op dinsdag 3 april bijvoorbeeld een netwerkbijeenkomst, compleet met een heus stampotbuffet.”
Voor bezoekers worden er daarnaast dagelijks activiteiten georganiseerd zoals de hockey pub, een live show met muziek, quiz en dergelijke. Hoe groot de publieke belangstelling zal zijn, is nog onduidelijk. De tijd zal het leren. Gelukkig voor Micola en de zijnen, is het volgende week geen terrasweer. Dat scheelt.
Schema Nederland onder 18: Morgen: Nederland – Korea (20.30), zondag 1 april: Nederland – Groot Brittannië (17.00), dinsdag 3 april: Nederland – Kroatië (20.30), woensdag 4 april: Litouwen Nederland (20.30), vrijdag 6 april: Roemenië – Nederland (20.30).

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties