Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Geloof & Kerkvrijdag, 30 maart 2012

Christelijke media zijn middel voor goed burgerschap
Utrecht | Kerkmensen in Nederland hebben er voor gezorgd dat de christelijke media in Nederland zijn gemarginaliseerd.
Dat stelde Lútsen Kooistra hoofdredacteur van het Friesch Dagblad en Het goede leven gisteren in een debat op de beurs Kerk & Gemeente in Utrecht over het belang van goede christelijke communicatie. Het debat vond plaats bij de lancering van www.hetgoedeleven.com, de nieuwe website voor christelijk Nederland en een uitgave van het Friesch Dagblad.
Het verbaast Kooistra dat veel christenen hun nieuws afnemen van media die weinig oog hebben voor kerk en geloof en dat als die er over schrijven dat vaak met weinig kennis van zaken doen. ,,Het is een van de grote vergissingen van kerkmensen dat we wel zonder christelijke media kunnen. Juist die media helpen ons op verantwoorde wijze vanuit christelijke achtergrond goed burger te zijn in de samenleving.”
Het gebrek aan kennis valt ook Nynke Dijkstra-Algra, projectmedewerker Missionair werk en kerkgroei van de Protestantse Kerk in Nederland op in haar contacten met kerkenraden en kerkelijke meelevende christenen. ,,Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat christenen bij een discussie rond ritueel slachten de religieuze achtergrond en historische gang van zaken kennen. Maar bij velen ontbreekt dat. Het is niet realistisch dat de Telegraaf diep op zulke achtergronden ingaat. Er zijn kwaliteitskranten die dat wel doen. Maar lezen mensen die?’’

Te gering

Dat het in ieder geval aan feitelijke kennis bij kerkmensen schort bleek uit de antwoorden uit het publiek op een vraag van debatleider Klaas van der Kamp. ,,Hoeveel zegden protestanten vorig jaar toe aan de actie Kerkbalans?”, vroeg de algemeen secretaris van de Raad van Kerken.
Het bedrag (192 miljoen euro) werd door niemand geraden. De hoogste schatting was 25 miljoen. Illustratief die lage schattingen, vond Kooistra. ,,We denken als kerken en gelovigen veel te gering van onszelf. En dat terwijl er zoveel moois en interessants gebeurt in de kerken en er enorm veel valt te zeggen van wat we doen, denken en van wat we schrijven.’’ Het geeft volgens hem het belang aan van goede christelijke media.
Over wat voor lezers wel of niet belangrijk is te weten op religieus gebied verschilden de panelleden van mening. Zo vond Arie Slob, fractievoorzitter voor de ChristenUnie in de Tweede Kamer, het niet noodzakelijk dat iemand er van op de hoogte is dat volgens het jodendom het bloed van een dier de ziel herbergt. Volgens Dijkstra kan dat in een discussie rond rituele slacht wel degelijk belangrijk zijn.
Kooistra viel het op dat het in de kerk sowieso compleet ontbreekt aan discussies over iets als de ziel. ,,Als de ziel niet in het bloed zit, waar zit het dan?’’ Zulke vragen zijn volgens hem wezenlijk voor de kerk. Slob vond dat wel een mooi onderwerp voor een artikelenserie en is blij dat er nog kranten en media zijn die daarvoor ruimte maken ,,Ik vind het fantastisch dat er zoiets als het weekblad Het goede leven bestaat die wel wat dieper op dergelijke onderwerpen in gaat. En ik denk dat een website als hetgoedeleven.com mensen kan aansporen zich ook in de achtergrond van een onderwerp te verdiepen.’’
* www.hetgoedeleven.com; twitter: @HGLcom

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties