Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiozaterdag, 14 april 2012

Huis en spaargeld kwijt door oplichting
De Westereen | Meerdere gedupeerden moeten hun huis verkopen, anderen zijn noodgedwongen weer aan het werk en sommigen kunnen zich geen geld meer permitteren voor de hobby van hun kinderen. Allemaal als gevolg van hun vertrouwen in Gaatze B. Deze 57-jarige zakenman uit De Westereen troggelde 59 noorderlingen een miljoenenbedrag af.
In zes jaar tijd, tussen 2004 en eind 2010, zou Gaatze B. ruim vier miljoen euro van zijn slachtoffers hebben opgemaakt. Hijzelf houdt het op een bedrag van zoín 3,3 miljoen euro. Officier van justitie Caroline de Groot eiste gisteren een gevangenisstraf van vijf jaar tegen de oplichter. Advocaat Peter Bonthuis vindt dat zijn cliŽnt een celstraf van hooguit een jaar verdient. Hij zou al gestraft zijn door de publiciteit die TROS Opgelicht aan de zaak wijdde.
Het Openbaar Ministerie liet gisteren weten dat familie van B., onder wie zijn vrouw, mogelijk ook wordt vervolgd voor het profiteren van uit misdrijf verkregen geld. Binnenkort wordt daar een beslissing over genomen.
Veel van zijn slachtoffers kende de Westereender in zijn hoedanigheid als juridisch adviseur. Hij kende hun financiŽle positie. Andere slachtoffers werden met behulp van een duur callcenter misleid. In veel gevallen namen zij een nieuwe hypotheek op de overwaarde van hun huis. Hen werd voorgespiegeld dat het geld in bouwprojecten werd belegd. Rendementen van 8 en soms wel 12, 14 of zelfs 50 procent werden hen voorgespiegeld.
In werkelijkheid heeft De Westereender geen cent belegd, gaf hij gisteren toe. Het geld werd gebruikt voor zijn zaken en voor het betalen van rendementen van eerdere inleggers. Een deel ging naar zijn privťrekening. De slachtoffers gingen voor bedragen tussen de 9000 en 236.000 euro het schip in. Een weduwe zette haar hypotheekvrije woonboerderij volledig over op een hypotheek en stak het bijna kwart miljoen in de waardeloze participaties van B. De meeste gedupeerden sloten ook nog een doorlopend krediet of persoonlijke lening af voor de investeringen.
Anderen verloren al hun spaargeld. Een oudere man stak 70.000 euro in de participaties. ,,Vijftig jaar spaargeld, in een keer wegĒ, zei rechter Bert DŲlle. Een stel uit De Westereen zit met een half afgebouwd huis, omdat B. hen het bouwdepot heeft afgetroggeld.
Volgens De Groot waren de slachtoffers ,,eenvoudige, hardwerkende mensen, voor wie de wereld van beleggingen een ver-van-mijn-bedshow is. Het waren hier niet de welgestelden die het schip in zijn gegaan.Ē Het ging veelal om veertigers en vijftigers.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties