Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiozaterdag, 14 april 2012

Fusie Sionsberg in gevaar zonder geboortezorg
Sippie Miedema
Dokkum | Als er geen goede oplossing komt voor de geboortezorg in Noordoost-Fryslân loopt de fusie tussen de ziekenhuizen De Sionsberg en Nij Smellinghe in Drachten gevaar. Als deze zorg uit het Dokkumer ziekenhuis verdwijnt, zouden twee keer zoveel mensen hun baan kunnen verliezen dan de dertig tot veertig waar nu sprake van is. Dat stelt interim-bestuursvoorzitter Johan Wagenaar van De Sionsberg.
Als bevallingen in De Sionsberg niet meer zijn toegestaan, komt de veiligheid in het geding. Vrouwen in grote delen van Noordoost-Fryslân kunnen dan niet meer thuis bevallen, omdat ze in geval van nood niet binnen de wettelijke norm van 45 minuten in een ziekenhuis kunnen zijn - in hun geval dan Drachten of Leeuwarden.
De onderhandelingen met De Friesland Zorgverzekeraar verlopen moeizaam op het punt van de geboortezorg. Noordoost-Fryslân is relatief dunbevolkt, en vergrijst. De geboortezorg in Dokkum handhaven is daarom niet rendabel.
Voor het ziekenhuis zelf is de afdeling met achthonderd geboorten in één jaar dan niet kostendekkend, maar de zorg is wel essentieel voor het in stand houden van andere medische voorzieningen. ,,Zonder geboortezorg valt ook het draagvlak onder de kinderafdeling weg en dan is het niet meer mogelijk om ’s nachts een operatieteam paraat te houden”, schetst Wagenaar. ,,Dat heeft weer gevolgen voor de acute opvang.”
Wagenaar hoopt het aantal ontslagen te kunnen beperken, maar als de geboortezorg wegvalt, worden dat er veel meer. ,,We willen ook cardiologie terughalen en orthopedie. Als dat allemaal niet doorgaat, moeten we met het dubbele rekenen.”
Extra ontslagen betekenen hogere kosten voor het sociaal plan. Als daarvoor onvoldoende geld is, is het maar de vraag of Nij Smellinghe met De Sionsberg verder wil. ,,Ze investeren in dit ziekenhuis en ouderenzorg, maar willen dan wel dat het op lange termijn financieel gezond kan zijn.”
* Pagina 21 en 29

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties