Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodonderdag, 10 mei 2012

Sionsberg voelt zich misleid door zorgverzekeraar
Dokkum | De Sionsberg voelt zich gepiepeld door De Friesland Zorgverzekeraar. De Sionsberg had tot 1 mei de tijd gekregen om met een plan voor de geboortezorg te komen. Nu laat De Friesland het ziekenhuis weten dat het plan voor een geboortecentrum in Dokkum in januari al van de baan was. Hilde Royen, stafvoorzitter van de Sionsberg, was aanwezig toen de afspraken werden gemaakt: ,,De Friesland zat er de hele tijd bij en heeft het plan geboren zien worden. En als het dan gepresenteerd wordt, zeggen ze: dit is niet de bedoeling. Het zegt wel iets over een zorgverzekeraar als je twintig professionals niet begrijpt.”
Het plan van De Sionsberg om een geboortecentrum te realiseren waar eerste- en tweedelijnszorg (verloskundigen en gyneacologen) nauw samenwerken, is door De Friesland en Inspectie voor de Gezondheidszorg van tafel geveegd.
Vóór 1 mei moest De Sionsberg een plan klaar hebben hoe de geboortezorg in te vullen. Een werkgroep heeft verschillende scenario’s geschetst, waaronder het voorkeursscenario van het geïntegreerde geboortecentrum (met eerste- en tweedelijns zorg).
In de communicatie tussen De Friesland en de werkkroep van De Sionsberg is onduidelijkheid geweest over het voorkeursscenario, volgens Wagenaar. ,,Volgens De Friesland zou in januari al gezegd zijn dat een geboortecentrum geen optie is. Maar dat is niet zo. We hebben teksten waarin staat dat we voor 1 mei moesten rapporteren hoe we de geboortezorg zagen en met een of meerdere voorstellen wilde komen. Daarbij was het geïntegreerde geboortecentrum niet uitgesloten.” Jaap Knoppert, woordvoerder van De Friesland, zegt dat er in januari al is geconcludeerd dat een geboortecentrum niet haalbaar is.

Taakgroep

Een taakgroep buigt zich nu over een alternatief plan om de geboortezorg voor de regio te regelen. De Sionsberg denkt mee, maar Wagenaar vindt dat de verantwoording geheel voor rekening komt van De Friesland. ,,We willen wel meedenken, maar ik kan niet meer verzinnen wat het alternatief moet zijn.”
De Sionsberg stopt per augustus met de geboortezorg. Daarna moeten zwangere vrouwen voor hun bevalling naar Drachten of Leeuwarden. Wagenaar: ,,Ik heb ook tegen De Friesland gezegd dat er nu iets onomkeerbaars van start gaat. Uiterlijk 1 augustus stoppen we. We kunnen het niet langer rekken. Dan is het echt aan De Friesland om een alternatief te regelen.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties