Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Economiedonderdag, 19 juli 2012

Weidegang levert boer meer geld op
Wageningen | Boeren die hun koeien buiten laten weiden kunnen in veel gevallen rekenen op meer inkomen. Dat stelt de Stichting Weidegang op basis van eigen onderzoeken en een Overijsselse studiegroep van accountants- en adviesorganisatie Countus.
In veel gevallen kan de maatregel tussen de een en twee cent per liter extra opleveren. Voor een melkveehouder met al snel een half miljoen liter quotum levert dat jaarlijks een extra inkomen op van vijfduizend tot tienduizend euro. De verschillen zijn toe te schrijven aan ondermeer de lagere voerkosten bij beweidingsbedrijven, de hogere omzet en aanwas en de lagere machinekosten. Daarnaast ontvangen boeren een toeslag van een halve cent per liter melk van hun melkfabriek wanneer ze de koeien buiten laten lopen. Ook het nieuwe aankomende Europese Gemeenschappelijke Landbouw Beleid gaat sturen met een maatregel als het toepassen van beweiding.
Toch is het weiden niet altijd gemakkelijk in te voeren. Belangrijke criteria zijn de beschikbaarheid van voldoende kavels dichtbij de stal, grondsoort, koppelgrootte, melksysteem en arbeid. De optimale afstand tussen stal en weide is voor melkkoeien vijfhonderd meter. Maximum is duizend meter.
Uit de onderzoeken blijkt volgens De Lange dat ongeveer de helft van de boeren met een melkrobot de dieren nog altijd buiten laat lopen. Van groot belang daarbij is een goede koerouting. Koeien moeten daarbij gestimuleerd worden om gras of voer te halen binnen (krachtvoer) én buiten (smakelijk gras) de stal. Door de extra beweging is de kans op pootproblemen daarbij kleiner.
Ondanks de stimulatie zijn er boeren met melkrobots die constateren dat de koeien minder vaak in de stal komen om gemolken te worden. Dit resulteert in minder liters melk. De ervaringen van de boeren uit de studiegroep laten dit echter niet zien.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties