Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiodonderdag, 19 juli 2012

Selectie bij overname Friese kerkgebouwen
Leeuwarden | De stichting Alde Fryske Tsjerken gaat een selectiebeleid ontwikkelen voor de overname van Friese kerkgebouwen. De stichting krijgt steeds meer gebouwen aangeboden, maar niet elke rijksmonumentale kerk kan worden overgenomen. Dat staat in het Beleidsplan 2013-2016 dat de stichting vandaag presenteert.
Alde Fryske Tsjerken verwacht de komende jaren twee kerkgebouwen per jaar te zullen overnemen. Met de overname van de Kapelle in Haskerdijken, in juni, heeft de stichting er inmiddels veertig in eigendom. Later dit jaar wordt de Van Harenskerk in Sint Annaparochie daaraan toegevoegd.
De stichting geeft aan dat de jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro van de provincie Frysl‚n niet genoeg is om alle kosten te dekken. Ze vraagt daarom de subsidie te laten meegroeien met het aantal overgenomen kerkgebouwen.
Momenteel is Alde Fryske Tsjerken met zoín tien kerkelijke gemeenten in gesprek over een mogelijke overname. Zoín traject duurt doorgaans meerdere jaren.
De stichting wil de komende jaren ook de gebruiksmogelijkheden van kerkgebouwen onder de loep nemen. Niet elk pand is geschikt voor multifunctioneel gebruik. Mogelijk zijn er in dat geval andere culturele bestemmingen te vinden.
Alde Fryske Tsjerken heeft op dit moment 3850 donateurs. Ze wil doorgroeien tot ruim boven de vierduizend.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties