Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodonderdag, 23 augustus 2012

Fries Museum al vóór opening naar tekort
Goos Bies
Leeuwarden | Het Fries Museum stevent voor 2014 af op een tekort van de exploitatie van drie tot zes ton. Zakelijk directeur Roel Woering wil dat de provincie bijspringt. Draagt de provincie geen extra geld bij, dan zal het museum de ambitie naar beneden bijstellen en mogelijk een paar dagen minder open zijn, zegt Woering.
Het Fries Museum verhuist naar nieuwbouw op het Zaailand. Het museum opent in september 2013 de deuren. Voor de exploitatie krijgt het museum jaarlijks 2,5 miljoen euro subsidie van de provincie.
De oproep van Woering is saillant. Nieuwbouw van het Fries Museum was voor de Friese politici destijds een heet hangijzer, met name uit vrees voor uit de pan rijzende exploitatiekosten. In 2006 is de provincie onder strikte voorwaarden akkoord gegaan met een bijdrage van 10,5 miljoen euro aan de nieuwbouw. Een van die voorwaarden in een aangenomen amendement van CDA en VVD is dat de exploitatiesubsidie tot en met 2015 maximaal 2,5 miljoen euro mag zijn.
Woering vindt het toch redelijk om een verhoging te vragen voor personeels- en gebouwkosten. ,,We zijn nu jaren verder, het bedrag van loon- en prijsinflatie is onderschat.” De directeur schat minimaal 3,5 miljoen euro nodig te hebben voor de exploitatie. Het museum heeft zelf vier ton aan inkomsten. Sponsors zijn er ook gevonden, meer dan tien zakelijke en driehonderd particuliere vrienden. ,,Maar dat geld gebruiken we exclusief voor de programmering.” Er zal wel afgebouwd worden op de 36 personeelsleden.
Fractievoorzitter Henk van der Veen van coalitiepartij CDA is verbaasd over het signaal dat Woering afgeeft. ,,Er staat een prachtig mooi museum, dat moet klinken als een klok en waar niet op beknibbeld moet worden, maar er komt al een fikse bijdrage van de provincie. Ga het eerst zelf creatief oplossen en niet direct bedelen.”
Toch zegt Van der Veen niet op voorhand dat extra subsidie er vanwege de strikte voorwaarden niet kan komen. ,,Er zijn altijd veranderende omstandigheden. Maar het wordt een lastige discussie, we gaan niet op voorhand rammelen met de buidel.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties