Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Geloof & Kerkdonderdag, 23 augustus 2012

Eerste Sint Vitus-pelgrimage in Aalsum en Wetsens
Dokkum | In Aalsum en Wetsens wordt morgenavond voor het eerst een Sint Vitus-pelgrimage gehouden. Het is een initiatief van de Protestantse Gemeente te Dokkum-Aalsum-Wetsens.
Deelnemers van de pelgrimage lopen of fietsen van de St. Catharinakerk te Aalsum naar de St. Vituskerk in Wetsens - of andersom. De afstand tussen de kerken is ongeveer drie kilometer. Van 18.30 tot 20.30 uur zijn beide kerken open en is daar van alles te zien. ,,Beginnen in beide kerken is mogelijk”, vertelt ds. Herman de Vries van de gemeente. ,,Zo ontmoeten pelgrims elkaar onderweg.”
,,Niet iedereen voelt zich tegenwoordig thuis in de reguliere kerkdiensten”, zegt de predikant. ,,Een pelgrimage is een andere manier om God te ontmoeten, in de natuur, of in de sfeer van de oude kerkgebouwen.”
Ds. De Vries nam eerder al het initiatief tot een St-Patrick’s-wandeling in het Lauwersmeergebied. ,,Die pelgrimage was meer een natuurtocht. Dit is een tocht waarbij de historische St. Catharinakerk van Aalsum en de St. Vituskerk van Wetsens centraal staan.”

Talent

In de kerken tonen mensen hun talent. Op die oproep kwamen veel reacties, vertelt De Vries. ,,Er zullen onder meer iconen te zien zijn, schilderijen van Maria, een religieuze quilt en heiligenbeelden. Iemand leest een kort verhaal, een ander zingt een lied.” In beide kerken klinkt zo nu en dan het orgel. Voor kinderen is er de mogelijkheid om de klokken te luiden. De pelgrimage wordt afgesloten met een psalm en een zegen voor onderweg.
Ook pelgrims die moeilijk ter been zijn, en die de tocht met de auto willen maken, zijn welkom. Opgave is niet nodig.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties