Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiodonderdag, 23 augustus 2012

Miskopen ruilen op kledingruildag
Anja Mast
Leeuwarden | Spijkerbroeken, vestjes, truien. De Leeuwardense Tineke Luimstra (31) heeft haar kast flink doorgespit op spullen die ze niet meer draagt en roept anderen op hetzelfde te doen. Op 8 september organiseert ze een Fryske Free Fashion Dei in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Het is de bedoeling dat bezoekers hier miskopen - die ene blouse die toch nooit helemaal goed paste - met elkaar kunnen ruilen. ‘Goed voor je saldo en goed voor de wereld’, staat er op de flyers die Luimstra in de stad heeft opgehangen.
Het werkt zo: bezoekers mogen minimaal twee en maximaal vijf kledingstukken, schoenenparen of accessoires meenemen. Die kunnen op de kledingruildag worden ingeleverd. Voor de ingebrachte stukken worden punten toegekend. Voor dat aantal punten mag je kledingstukken en schoenen uitzoeken die door anderen zijn meegebracht. Op die manier kan een nieuwe outfit worden samengesteld.
De Leeuwardense zette de actie op samen met vriendin Marian Sijzeling (32) uit Mantgum. Luimstra: ,,Ik heb me verdiept in duurzaamheid en eerlijke, groene producten. Dat kwam in een periode toen ik moest besparen. Kleding hoort daar ook bij. Op internet zag ik veel over kledingruilfeesten, maar die waren dan vooral in het zuiden van het land. Te ver weg dus. Ik liep al een tijdje met het idee rond zelf zo’n feest te organiseren. Toen belde Marian mij toevallig op met hetzelfde idee.”
Uit rondvraag bleek dat er veel animo was voor zo’n feest. ,,Toen moesten we het ook maar gelijk groot aanpakken. We huren een zaal in de Blokhuispoort. Verder gebruiken we tijdens het feest zoveel mogelijk eigen materiaal, zodat we geen extra spullen hoeven aan te schaffen. Zo zijn we ook duurzaam bezig. Kledingrekken kunnen we lenen. We nemen onze eigen koffiebekers, stoelen en kledinghangers mee. Er is straks geen hangertje meer in mijn kast te vinden!”
Met de organisatie van de Fryske Free Fashion Dei hopen Luimstra en Sijzeling dat mensen zich meer bewust worden van waar kleding vandaan komt. ,,En ook hoe zonde het is om iets weg te gooien dat nog prima mee kan. Ik hoor het nog zo vaak: ‘Tweedehands-kleding vind ik vies hoor, want dat is gedragen door anderen’. Maar in een winkel zitten er toch ook veel mensen aan de kleding op het rek? Mensen dragen kleding een seizoen en vervolgens gaat het in de kliko-bak. We leven in een wegwerpmaatschappij en dat is eigenlijk belachelijk.”
Luimstra heeft al veel reacties gekregen op het kledingruilfeest. ,,Dan blijkt dat best veel mensen er toch mee bezig zijn, maar dat ze er niet veel mee doen omdat hier niet veel op dat gebied wordt georganiseerd. Toch broeit het ondertussen wel.”
www.fryskefashion.blogspot.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties