Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Geloof & Kerkmaandag, 15 oktober 2012

Pelikaankerk wil los van Leeuwarder PKN verder
Leeuwarden | De protestantse Pelikaanwijkgemeente in Leeuwarden wil een zelfstandige positie gaan innemen binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Dat heeft de wijkkerkenraad gistermorgen bekendgemaakt tijdens de kerkdienst van de samenwerkende Fonteinwijkgemeentes (Pelikaanwijk, Koepelkerkwijk, Open Hof) in de Pelikaankerk.
Vanaf komende zondag gaat de Pelikaanwijkgemeente weer eigen diensten beleggen in de Pelikaankerk, bevestigt voorzitter Sjoerd Hoekstra van de wijkkerkenraad. Dat heeft gevolgen voor de samenwerking van de Fonteinwijkgemeentes. De drie (van de zeven) Leeuwarder wijkgemeentes werken samen in dit verband. Ze kerkten met elkaar.
Het is al jaren onrustig in Leeuwarden door de sluiting van vier van de zeven PKN-kerken. Vorig jaar werd het besluit van de algemene kerkenraad definitief dat de Adelaarkerk, Fenix, Koepelkerk en Pelikaankerk dichtgaan. Zowel in de Pelikaankerk als in de Koepelkerk is er verzet tegen het besluit.

Classis

De Leeuwarder Pelikaanwijkgemeente heeft volgens eigen zeggen de classis Leeuwarden gemeld dat ze een verzelfstandigde positie wil innemen ten opzichte van de algemene kerkenraad van de Protestantse Gemeente Leeuwarden (in wording). Voorzitter van de classis (regionale kerkvergadering) Leeuwarden ds. Johannes Bakker zegt nog niet te weten van het besluit van de Leeuwarder Pelikaanwijkgemeente, en reageert daarom nog niet inhoudelijk.
De Pelikaanwijkgemeente wil zelfstandig verder binnen de Protestantse Kerk in Nederland onder de naam Gereformeerde Kerk Leeuwarden-West. ‘Wellicht Centrum-West, nu ook de Koepelkerkwijk een onderzoek naar verzelfstandiging zal uitvoeren’, aldus het bericht dat gistermorgen werd voorgelezen in de Pelikaankerk. De wijkkerkenraad van de Leeuwarder Koepelkerk is deze maand op non-actief gezet door het Regionaal College voor het Opzicht van de Protestantse Kerk.
Aanleiding voor de verzelfstandiging van de Pelikaanwijkgemeente is volgens voorzitter Sjoerd Hoekstra van de wijkkerkenraad van de Pelikaankerk het visitatierapport. ,,Uit dat rapport bleek dat het overgrote deel van onze kerkleden zal afhaken als wij doorgaan met de uitvoering van het gebouwenbesluit. Daarom zijn we als wijkkerkenraad deze koers gaan varen.”

Samenwerking

Volgens Hoekstra is het besluit van de wijkkerkenraad om weer eigen kerkdiensten te gaan houden geen opzegging van de samenwerking met de andere Fonteinwijkgemeentes (Koepelkerkwijk, Open Hof), met wie tot op dit moment samen werd gekerkt. ,,Kerkordelijk gaat het besluit tot verzelfstandiging in principe op dit moment in. Samenwerking kan ook op een ander niveau.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties