Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodonderdag, 3 januari 2013

Bilker: benader elkaar met respect
Kollum | Burgemeester Bearn Bilker stond tijdens de nieuwjaarsspeech van de gemeente Kollumerland uitgebreid stil bij de zaak Marianne Vaatstra. Op 19 november vorig jaar werd een verdachte aangehouden, een 45-jarige melkveehouder uit Oudwoude. Bilker blikte terug op die periode. Hij sprak van een schok voor Oudwoude, maar ook van een opluchting. ,,De gesprekken die ik heb mogen voeren, duidden vooral op allemaal één reactie: hoe is het mogelijk, iemand zo heel gewoon tussen ons in, functionerend in en deel uitmakend van onze samenleving, van ons dagelijks leven. En dat dertien jaar lang.”
Bilker noemde ook de impact die de zaak heeft gehad op Kollum en het asielzoekerscentrum daar. Aanvankelijk werd gedacht dat de dader daarvandaan zou komen. ,,In de dagen van de moord op Marianne Vaatstra, en zelfs jaren daarna, speelde er veel in Kollum, rondom het azc, rondom de asielzoekers. Mensen werden soms diep geraakt, gekwetst. We zijn nu dertien jaar verder en alles is wat milder geworden, maar ik kreeg veel reacties dat ook die gevoelens nu boven kwamen. Daarom wil ik hier en nu ook duidelijk zeggen dat ik wens en hoop, dat we ons bewust zijn van onze menselijke beperktheden, dat we niet oordelen, voordat we alles in het juiste perspectief zetten en dat we altijd en overal onze medemens met respect benaderen en behandelen.”
Met de aanhouding van de Oudwoudster kwam een eind aan een lange periode van onzekerheid. ,,De hele zaak had te veel sporen nagelaten, te veel spanningen ook, vooral in het verleden ten opzichte van het toenmalige azc en de asielzoekers. Het raakte de gemeenschap diep en ik merkte elke keer weer opnieuw, bijvoorbeeld als ik op bezoek kwam bij ouders met nog jonge kinderen, dat er onzekerheid heerste.”
Bilker sprak in zijn speech ook zijn dank uit voor de mensen in Oudwoude. ,,Ze hebben met een ware gemeenschapszin aangetoond hoe je hiermee om gaat.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties