Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodonderdag, 3 januari 2013

Watersportplan impuls voor NO-Fryslân
Kollum | De gemeente Kollumerland kan nog dit jaar beginnen met de uitvoering van de plannen om van Kollum hét watersportdorp van Noordoost-Fryslân te maken. De gemeente heeft van de provincie Fryslân twee miljoen euro subsidie gekregen via de agenda Netwerk Noordoost, waarin projecten zijn opgenomen die de regio Noordoost-Fryslân moeten versterken. In totaal is 22,7 miljoen euro subsidie voor die projecten beschikbaar gesteld.
De gemeenteraad van Kollumerland stelde eerder twee miljoen beschikbaar voor de plannen die Kollum bekender moeten maken bij bootjesmensen. Door Kollum varen kan nu nog niet. Daarom moeten de lage en vaste bruggen in het dorp worden verhoogd, zodat het centrum goed doorvaarbaar wordt voor jachten. Ook moeten er ligplaatsen komen met extra voorzieningen als gratis internet. Het is de bedoeling dat passanten daardoor langer in het dorp blijven, wat een impuls moet betekenen voor de lokale economie en werkgelegenheid.
De gemeente had al een begin gemaakt met de plannen. Zo werd de jachthaven verbeterd, er kwam een nieuw sanitairgebouw en er werd een boulevard aangelegd. Met de twee miljoen kunnen de plannen verder worden uitgevoerd, zegt wethouder Jelle Boerema. ,,Twee jaar geleden hebben we de eerste aanzet gegeven. We hadden het geld van de provincie nodig. Nu kunnen we het afmaken en de bereikbaarheid van het centrum verbeteren. Watersporters kunnen straks tot aan het centrum van Kollum komen.”
Boerema denkt dat de werkzaamheden voor de eerste fase van het project twee jaar in beslag zullen nemen. In die tijd moet onder meer het eilandje in vaarweg de Oude Sylsterryd, ten zuiden van verzorgingshuis Meckama State in het dorp, worden aangepakt. Het krijgt een parkachtige indeling en rondom komen aanlegvoorzieningen voor boten. De brug Tochmalaan wordt verhoogd, zodat ook de grotere jachten deze kunnen passeren. Daarnaast wordt de Oude Sylsterryd uitgediept.
Er staan ook nog vervolgprojecten op stapel. Zo moet in een tweede fase de brug Tochmalaan beweegbaar worden gemaakt. In een latere fase moet ook de bereikbaarheid vanaf de zuidkant van Kollum worden verbeterd. Daar moet dan nog wel geld voor beschikbaar worden gesteld. De eerste fase van het project richt zich op de noordkant.
Het project is belangrijk voor de hele regio, stelt Boerema. ,,We willen de centrale functie van Kollum als regiokern behouden. We weten allemaal dat de kernen onder druk staan, er komt steeds meer leegstand. Dat willen we tegengaan. Ik denk dat dit project een impuls is voor heel Noordoost-Fryslân. Dokkum heeft ook zijn watersportplannen, dat hoeft elkaar niet te bijten. Ik denk dat het elkaar juist kan versterken. We zijn toch een wat zwakkere regio.”
De wethouder denkt dat er voldoende draagvlak voor de plannen is. ,,Kollum zal geen Grou of Sneek worden, maar wel een plaats met veel mogelijkheden. Je hebt hier toch nog de rust en de ruimte, dat is ook een kwaliteit. Ik denk ook dat Kollum een goede aanvulling kan zijn op het Lauwersmeergebied. Het heeft natuurlijk even tijd nodig om Kollum als watersportdorp te promoten, daar zijn we mee bezig. Maar als de voorzieningen er zijn komen de mensen ook wel.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties