Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Geloof & Kerkzaterdag, 9 maart 2013

Onbevreesde missie van mediapriester Roderick Vonhögen

Met het aanstaande conclaaf wordt straks mediapriester Roderick Vonhögen een nog bekender gezicht op de Nederlandse televisie. Een gesprek met de wonderboy van het Vaticaan.

Jurriën Dekker en Wim van Egdom
Onbevreesd. Het is een woord dat op zijn huid zit als een virtuele tatoeage. Roderick Vonhögen is mediapriester, podcaster en wonderboy van het Vaticaan.
Maar op het web en de sociale media is hij vooral ‘Father Roderick’. Als hij niet hardloopt, draagt hij ,,de bedrijfskleding van de kerk’’, zoals hij het noemt: zwart pak met priesterboord. „Ik hoef gelukkig niemand te bekeren.”
Een mediahoofd bestaat niet, maar Vonhögen heeft het. De lenigheid waarmee hij communiceert, kan niet aangeleerd zijn. Die is genetisch bepaald. Een intelligente oogopslag met een zweem van ondeugendheid. De lichtrollende ‘r’ maakt duidelijk dat hij geboren en getogen is in de Randstad. Hij spreekt trouwens op verzoek alle Nederlandse dialecten moeiteloos. En daarbij Engels, Duits, Frans en Italiaans. Vanzelfsprekend kan hij zich ook prima uitdrukken in de taal van de kerk: het Latijn.
Want hoewel hij nooit had gedacht het te worden, is Roderick vóór alles priester. Geen teruggetrokken predikheer, maar een mediapriester die de hele dag communiceert. Voor zijn dagelijkse podcast, via de sociale media en niet te vergeten via de televisie als presentator bij de omroep RKK.
Roderick Vonhögen (1968) is als priester werkzaam in de rooms-katholieke parochie Onze-Lieve-Vrouw van Amersfoort. Daarnaast is hij internationaal bekend vanwege zijn werkzaamheden op het gebied van podcasting, het opnemen van geluidsbestanden, en nieuwe internetontwikkelingen vanuit het katholieke SQPN-netwerk (Star Quest Production Network). Zijn programma’s worden wereldwijd door tienduizenden mensen bekeken en beluisterd.
Voor de omroep RKK presenteert Vonhögen op zaterdag op Nederland 2 het programma Katholiek Nederland TV en is hij op zondagen op Radio 5 als medepresentator betrokken bij Katholiek Nederland Radio. Straks is hij ook deskundige in het dagelijkse Pausjournaal.

Hightech apparatuur

Zijn woonkamer in de pastorie van de Amersfoortse Heilige Kruiskerk, waar hij regelmatig de eucharistie viert, staat vol hightech apparatuur maar voelt toch huiselijk aan. Beeldschermen, computers, laptops. En kasten vol games en dvd’s, vooral sciencefiction. Tegen de wand, heel prominent, staat een halfhoge kast met daarop een miskelk, een kaars, een icoon en een standaard voor de Bijbel. Het tekent de gelaagdheid – een woord dat hij vaak gebruikt – van zijn leven.
Als hij over zijn roeping tot het priesterambt spreekt, begint alles aan hem te bewegen. Hij werd keurig rooms-katholiek opgevoed, maar toen hij een jaar of zeventien was, werd hij gegrepen door God. „Ik zag heel duidelijk dat er maar twee mogelijkheden waren. Of God bestaat niet - en dan is alles zinloos en wordt de kerk De Efteling - óf God bestaat wel. En als Hij bestaat en een relatie met mij wil, dan is dat...” Hij valt stil, terwijl zijn armen door de lucht maaien. „Dát! Niet te bevatten. Dan heeft Hij dus een bedoeling met mijn leven. Dan wil Hij mij gebruiken. Zodoende kwam ik als priester ook tot mijn betrokkenheid bij de media en vooral bij de sociale media. Een geweldige kans om mensen over God te vertellen.”

Niet bekeren

Hij vertelt mensen over God, maar heeft niet de bedoeling hen te bekeren. Hij wilt hen raken. Is dat niet wat minimaal voor een priester? „Ik kán hen gelukkig niet bekeren. Dat doet God. Ik hoef niet anders te doen dan een opening te maken.”
De mens hoeft niets aan zijn zaligheid bij te dragen en kan dat ook niet. ,,Als rooms-katholieken zijn we ervan overtuigd dat de mens door de zonde wel beschadigd is, maar niet kapotgemaakt. Hij heeft een vrije wil om het goede te doen, maar kan de genade ook afwijzen.”
Vonhögen viert wekelijks de mis in verschillende Amersfoortse kerken en preekt voornamelijk uit zijn hoofd. „Ik ben nu eenmaal een prater, geen schrijver. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daardoor ook wel eens wat lang preek. Tenminste, dat hoor ik dan terug van de kerkgangers.”
Om zijn hoofd leeg te maken én ideeën op te doen, doet de ‘internetmissionaris’ zo frequent mogelijk aan hardlopen. „De iPhone gaat mee, want dan kan ik de ideeën die ik tijdens het hardlopen krijg, noteren.”
Volgens Vonhögen loopt ieder mens rond met een verlangen naar het goede, naar liefde en geborgenheid. ,,En als dat verlangen God tegenkomt, klikt het. Aan ons de opdracht voor die ontmoeting met God een opening te maken.’’

Harry Potter

Om die opening te maken, gebruikt hij seculiere zaken. De mediapriester is bijvoorbeeld een grote fan van Harry Potter. ,,Ik ben iemand van de sandwichgedachte. Ik probeer aan te sluiten bij dingen die actueel zijn en probeer dan ook de diepere gelaagdheid bloot te leggen. Zo viel me al heel lang geleden op dat de schrijfster van de Potterboeken, J.K. Rowling, heel vaak christelijke symbolen gebruikt. Daar haak ik op in. Hetzelfde geldt voor mijn voorliefde voor sciencefiction. Ook daarin zijn de diepe vragen te zien die mensen hebben over waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. Daar hebben we als christenen iets over te vertellen. Niet opdringerig, want dat stoot af, maar zo dat een doordeweekse heiden er wat aan heeft.”
Hij is regelmatig te zien in talkshows op tv, zoals bij Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door. Dat is hij de duider van katholiek nieuws. Onlangs - op de dag dat paus Benedictus XVI zijn aftreden bekendmaakte - werd hij in De Wereld Draait Door op z’n zachtst gezegd nogal weggezet als priester. Wat deed dat met hem? ,,Heel weinig. Ik wist dat de desbetreffende tv-uitzending niet makkelijk zou worden. Toch was ik rustig omdat ik weet dat God de woorden moet geven die ik spreken moet. Ik zit daar ook niet voor mezelf. Dat geeft ontspanning en het maakt onbevreesd. Als ik dan uiteindelijk de reacties zie op dit tv-programma en de brede steun voor mijn optreden, dan denk ik: De Wereld Draait Door heeft alleen zichzelf schade berokkend.’’

Niet overstuur

Op de vraag of het klimaat in Nederland steeds antichristelijker wordt geeft hij een bevestigend antwoord. ,,Zeg maar gerust dat het klimaat op dit moment soms uiterst militant atheïstisch is. Er is voor iedereen respect, behalve voor gelovigen. Maar ook daarvan moeten we niet zo overstuur raken. Een volgeling is niet meer dan zijn Meester, lezen we in de Bijbel. Dus er overkomt ons niets vreemds. Daarbij zie ik het ook heel duidelijk als een pendelbeweging. Wij bekijken het over een veel te korte tijd. Maar als je het beziet over een tijdsbestek van honderden jaren, zie je dat de kerk tijden van voor- en tegenspoed heeft gekend. En die tijden van voorspoed waren meestal het gevaarlijkst. Daarnaast weet ik dat het militante atheïsme ten diepste flinterdun is. Het steekt wel, maar er zit geen angel in.’’
In 2017 wordt 500 jaar Reformatie herdacht. Voor de nieuwe paus een mooie gelegenheid om de ban van Luther op te heffen? „Een groot gebaar van verzoening zou ik geweldig vinden. We zijn als katholieken en protestanten zó diep familie van elkaar. Ons richtsnoer moet het gebed van Jezus Zelf zijn: opdat zij allen één zijn. Waar mensen God zoeken, vinden ze ook elkaar. Slechts een paar centimeter scheiden ons nog. Maar die laatste centimeters kan alleen de Heilige Geest overbruggen.”
* De RKK zendt vanaf de dag voordat het conclaaf begint dagelijks een Pausjournaal uit op Nederland 2. Het begint om 19.55 en duurt tot 20.30 uur
* Te volgen via Twitter via @mediapriester en @fatherroderick

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties