Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Economiedinsdag, 4 juni 2013

Bioplastic gemaakt uit tomatenplanten in Berltsum
Tomaten- en paprikatelers in Noordwest-Fryslân gaan bioplastic maken uit restproducten van de teelt. De kennis is er. Of het rendabel is, moet nog blijken.
Berltsum | Met de ondertekening van een intentieverklaring door gedeputeerde Hans Konst en Terry Mah van het Franse bedrijf Veolia Water is gisteren in Berltsum de productie van bioplastic uit restproducten bij de tomatenteelt officieel begonnen. ,,Het is een belangrijke stap”, zegt de gedeputeerde. ,,Veel te lang is er gedacht dat er bij het maken van product uit grondstof ook automatisch afval ontstaat. Het gaat er nu steeds meer om het afval ook te ‘verwaarden’. Duurzaamheid wordt steeds meer een verhaal van ‘verbranden kan altijd nog’.”
Bij het seminar ter gelegenheid van de ondertekening van de intentieverklaring waren binnen- en buitenlandse deskundigen aanwezig die spraken over de vele mogelijkheden die de huidige afvalproducten uit de voedingsindustrie kunnen bieden. Hoewel de hoeveelheid afvalproducten uit de tuinbouw vergeleken met die uit de gehele akkerbouw relatief klein is, gaat het volgens Leon Mur van het Kenniscentrum Plantenstoffen jaarlijks om 220.000 ton stengelloof, 40.000 ton producten die niet geschikt zijn voor de verkoop, 100.000 ton aan bollen uit de broeierijen en 35.000 ton uit de sierteelt. Uit deze afvalstoffen zijn veel hoogwaardige producten te maken. Voorbeelden zijn stoffen die een antibiotische werking hebben en gewasbeschermingsmiddelen. ,,Zo heb je de zogenoemde glycoalkoloďden. Die werken goed tegen schimmels.”
Om uit te zoeken welke eigenschappen planten en plantenextracten kunnen hebben, is er een proef opgezet onder de noemer BioNl waarbij vijftienhonderd soorten planten (bollen, groentes, bloemen, bomen en struiken) worden onderzocht op diverse soorten criteria.
Een andere belangrijke toepassing is volgens Mur het gebruik als bioplastic. ,,Je kunt er veel hoogwaardige polymeren uithalen. Grondstoffen voor bioplastics. De kennis is er. Het gaat er nu om deze kennis in praktijk te brengen en te kijken naar de rendabiliteit.”
Meer hierover in het Friesch Dagblad van vandaag

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties