Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiozaterdag, 8 juni 2013

Fries succesproject Mozambique gaat door
Leeuwarden | 200.000 kinderen die voortaan hun handen kunnen wassen na een toiletbezoek, 140 scholen die een toilet kregen, minder zieke kinderen en in elke Mozambikaanse gemeente een eigen ambtelijke afdeling die zich bezighoudt met sanitatie. Het is het voorlopige resultaat van het Friese sanitatieproject Schoon Water voor Mozambique, dat in 2010 is opgezet.
Gisteren tekenden gedeputeerde Tineke Schokker van de provincie, dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân en wethouder Maarten Offinga van de gemeente Súdwest-Fryslân een overeenkomst om nog tot december 2015 door te gaan met het bouwen en verbeteren van sanitaire voorzieningen in het land. Het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking stelt drie miljoen euro beschikbaar voor de verlenging van het project.
De provincie, het waterschap, waterbedrijf Vitens en Friese gemeenten brachten in 2009 twee miljoen euro bijeen voor drinkwater- en sanitaire voorzieningen in de steden Chokwe, Inhambane, Maxixe en Xai Xai. Dat bedrag werd destijds verdubbeld door het toenmalige ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.
Vorig jaar werd het project na een nieuwe gift van Buitenlandse Zaken (drie miljoen) uitgebreid naar vijf steden in het midden van het land: Tete, Manica, Gondola, Chimoio en Moatize. Met die uitbreiding hebben een miljoen Mozambiquanen profijt van het project.
In Mozambique doen schoolkinderen hun behoefte vaak nog in een hoek van het schoolplein. Door gebrek aan schoon water is handen wassen er vaak niet bij. Dat werkt infectieziekten in de hand, die relatief eenvoudig voorkomen kunnen worden. Gedeputeerde Tineke Schokker bezocht de steden zelf. ,,Het is een project dat direct wat oplevert. Minder kinderen zijn ziek. En er wordt samengewerkt met de mensen, zodat zij zelf door kunnen met het project. Dat is de kracht. Het valt niet om als wij weg gaan.”
Met het project krijgen kinderen op school voorlichting over het belang van hygiëne en worden ook bij steeds meer particulieren sanitaire voorzieningen gebouwd. In de tweede fase van het project gaat dat werk gewoon door. Momenteel wordt ook onderzocht hoe de Mozambikanen de putlatrines veilig en efficiënt kunnen legen en schoonhouden.
De Friese overheden dragen geen extra geld meer bij voor de verlenging, er is namelijk nog budget over van de voorgaande jaren. Dat betekent echter niet dat geld aan de strijkstok is blijven hangen, aldus gedeputeerde Schokker. ,,De kosten zijn goed in de hand gehouden. De toiletten zijn bijvoorbeeld ontworpen met mensen uit Mozambique en gebouwd door lokale mensen met materiaal dat daar gekocht is.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties