Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiozaterdag, 8 juni 2013

Met de dorpskapper scheren over het meer
Terherne | Met de dorpskapper in een speedboot de Snitser Mar op, een fietstocht maken met Ome Cor, een witvisexpeditie naar geheime visstekken in het dorp of een spannende zeiltocht met de praam De Komelker. Toeristen kunnen het deze zomer meemaken in Terherne.
Ondernemers willen bezoekers van Terherne op een andere manier kennis laten maken met het dorp. Daarvoor hebben ze 65-plussers ingeschakeld, die lokaal goed bekend zijn en de boeiende verhalen van vroeger kunnen vertellen. Het gaat om een initiatief van Loek Wagenhuis en Joke de Jager, die samen in Terherne organisatie- en evenementenbureau Tsjerke runnen. Samen met de ondernemers uit het dorp hebben zij de website www.eilandindefriesemeren.nl opgezet. Bezoekers van Terherne kunnen op deze website een keuze maken uit de aangeboden uitstapjes.
,,Het idee erachter is dat toeristen kennis kunnen maken met bewoners uit de streek en op plaatsen komen waar ze anders nooit zouden komen”, zo vertelt initiatiefnemer Wagenhuis. Voor de uitstapjes zijn inmiddels twaalf mensen beschikbaar. Ze zijn bijna allemaal gepensioneerd. Die kennen vaak het beste de streek en hebben de meeste verhalen. Met het project willen Wagenhuis en De Jager ook aangeven dat Terherne en omgeving veel meer te bieden heeft dan watersport. ,,Het gaat erom de toerist in beweging te krijgen en in contact te brengen met de lokale bevolking.”
Een van die inwoners, die ongetwijfeld goed op de hoogte is van de laatste dorpsnieuwtjes, is kapper Carolus Nassette. Hij biedt de toeristen een knipbeurt aan in zijn salon, en een ‘scheerbeurt’ over de Snitser Mar. ,,Under it knippen hearst de lęste doarpsroddels”, zegt Carolus. Maar de dorpskapper heeft meer te bieden. Hij wil ’s avonds met de klanten een uurtje met zijn supersnelle speedboot over de Snitser Mar scheren. De kapper heeft nog geen klanten voor het knippen & scheren gehad. ,,Mar de boat leit ek noch mar krekt yn it wetter. It wie te kâld”, vertelt Carolus. ,,Ik wachtsje de animo ôf.”
Belangstelling is er al wel voor een vaartocht met de bakdekkruiser ‘Bodensee’ van Terherne Haven. Voor de vaartochtjes van anderhalf uur met het uit 1930 daterende bootje doet Terherne Haven een beroep op Sip Hof uit Akkrum. De gepensioneerde schipper vaart met zijn gasten over smalle vaarten in de polder en over de Goaiďngarypster Puollen en de Snitser Mar. ,,It giet derom de minsken sjen te litten hoe moai de űmjouwing fan Terhene wol net is”, zegt Tolke de Boer van Terherne Haven. De Boer was als voorzitter van de ondernemersvereniging in Terherne nauw betrokken bij de uitwerking van het project.
Voor vistochtjes kan men terecht bij Mariahoeve. Op hun tochtje komen de gasten op bijzondere visstekjes. Witvisexperts vertellen onderweg de bijzondere verhalen. Met de ‘beste vissers van het dorp’ kunnen de toeristen ook op safari om roofvissen te vangen.
Naast de vaar-, fiets- en wandeltochtjes kunnen de toeristen ook op pad met een boswachter van Staatsbosbeheer om de nachtdieren te ontdekken en kan er met een fotograaf een fotozwerftocht door Terherne worden gemaakt. Aan het einde van het seizoen staat er voor de liefhebbers een culinaire hapjesroute op het programma. Het is de bedoeling dat ook in andere watersportdorpen in de gemeente De Friese Meren toeristen met dorpsbewoners op pad kunnen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties