Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiozaterdag, 8 juni 2013

Kenniseconomie lukt niet
Leeuwarden | De informatie over projecten die de noordelijke kenniseconomie moeten versterken is beperkt. Soms hebben de drie noordelijke provincies redelijke invloed op welke koers projecten als bijvoorbeeld Wetsus varen, maar in andere gevallen ontbreekt dat volledig. En kennisprojecten worden meestal niet binnen de gestelde termijn afgerond, net zoals ze niet de werkgelegeheid opleveren die vooraf verwacht wordt.
Dit concludeert de Noordelijke Rekenkamer na een onderzoek naar negen projecten in Fryslân, Groningen en Drenthe. Vooral projecten op het gebied van fundamenteel onderzoek zijn minder succesvol dan projecten die gericht zijn op onderwijs en technische toepassingen van kennis.
De drie provincies richten zich op drie gebieden: sensortechnologie, energie en watertechnologie. Tussen 2003 en 2011 staken de drie provincies samen 200 miljoen euro in projecten. De rekenkamer richtte zich vooral op de organisatie van de projecten en de positie die de provincies innemen ten opzichte van de uitvoerende organisaties. De rekenkamer zou graag zien dat bijvoorbeeld Statenleden meer informatie over de projecten krijgen en meer zicht geboden krijgen op de prestaties van de organisaties die ze uitvoeren. Nu komen de onderzochte instellingen te vaak weg met verwachtingen over resultaten in de toekomst.
De drie provincies gaan mee met het rapport van de rekenkamer, maar vragen zich wel af of het mogelijk is om bij fundamenteel onderzoek projecten op resultaten af te rekenen. Volgens de provincies is er vaak ook gewoon tijd nodig.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties