Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiovrijdag, 16 augustus 2013

Plat blaasjeskruid in Rottige Meente
Nijetrijne | Op vijf plaatsen in het trilveengebied Rottige Meente in Weststellingwerf is het plat blaasjeskruid aangetroffen. Bloeiend nog wel. Boswachter Roel Vriesema is opgetogen: ,,Voor zover wij weten is dat sinds 1900 niet meer voorgekomen in Nederland.”
De Rottige Meente is in de jaren negentig flink onder handen genomen. Zo is het waterpeil flink verhoogd om de unieke, deinende veen te kunnen behouden.
Staatsbosbeheer laat het gebied eens in de twee jaar monitoren om te kijken welke planten en dieren er voorkomen om te kunnen beoordelen of het beheer goed wordt uitgevoerd. ,,Dit is een kwetsbaar gebied, het is daarom belangrijk om te weten of we op de goede weg zijn.”
En dat blijkt nu het geval. Het plat blaasjeskruid (Utricularia vulgaris) was tot dusver alleen gezien in het noorden van Limburg en in de Weerribben in Overijssel. De Rottige Meente is een uitloper van dat natuurgebied. ,,Misschien is het zaad met de wind meegekomen. Feit is dat de omstandigheden blijkbaar ideaal zijn om hier te groeien.”
Liefhebbers van bijzondere plantjes hoeven overigens niet de moeite te nemen om naar het natuurgebied in de buurt van Wolvega af te reizen. Het plat blaasjeskruid staat in een gebied dat afgesloten is voor publiek. En ook als het wel toegankelijk was geweest, zou het de moeite niet zijn. ,,Het staat aan de rand van een sloot, tussen andere planten. Je moet een echte kenner zijn om het te zien.”
Het plat blaasjeskruid is niet de enige bijzondere plant die bij de monitoring is aangetroffen: de onderzoekers troffen ook een vermeerdering aan van onder andere ronde zegge, draadzette, rood schorpioenmos en galigaan aan. ,,Dat bewijst weer eens dat de Rottige Meente een mooi stukje natuur is.”
Trilveengebieden zijn er niet veel meer in Nederland. Om die reden wordt een aantal verboste delen binnenkort ook opnieuw afgeplagd en de waterhuishouding geoptimaliseerd. Het gebied staat op de nominatie om Nationaal Park te worden.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties