Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportvrijdag, 16 augustus 2013

Bizot gaat voor drie punten én een shirt van Cambuur
Gerard Bos
Groningen | Je hebt jonge spelers die ergens een jaartje op huurbasis spelen, verder trekken en niet meer omkijken naar de club waar ze mochten debuteren in het betaalde voetbal. Je hebt ook jonge spelers die anders zijn, die de kans waarderen die ze kregen, die binding voelen. En die er nog eens als bezoeker terugkeren. Zoals doelman Marco Bizot dat afgelopen seizoen na zijn vertrek van Cambuur naar FC Groningen meermaals deed . Morgen komt hij opnieuw langs. Maar dan als tegenstander. Op jacht naar drie punten. En naar een shirt van zijn voormalige club.
Het is een paar dagen voordat in de eredivisie het duel SC Cambuur – FC Groningen op de rol staat. Marco Bizot lacht. Vertelt over de herinneringen aan Cambuur, aan Leeuwarden. Wie niet beter weet, zou denken dat de pas 22-jarige keeper een rijk verleden heeft in de Friese hoofdstad. Dat beperkt zich echter tot een seizoen, 2011-2012, op huurbasis als doelman van Ajax. ,,Maar herinneringen zijn er volop. Het was een leuk jaar, een leerzaam jaar ook”, kijkt hij terug.
Bizot is niet het type voetballer dat de schouders ophaalt over dat ene jaartje in Leeuwarden. De doelman uit het Noord-Hollandse Hoorn waardeert nog altijd de kans die hij kreeg om bij Cambuur de rol van eerste doelman te vervullen én te leren. Zijn goede optredens, kort onderbroken door blessureleed, leverden hem na een seizoen al een overgang op naar eredivisieclub Groningen.
,,En nu dan als tegenstander terugkeren in het Cambuurstadion, het zal een aparte belevenis worden”, mijmert hij. ,,Afgelopen seizoen ben ik nog een aantal keren wezen kijken bij wedstrijden van de ploeg, ik ben ook geregeld voor koffie in Leeuwarden te vinden. Ik heb me er goed op mijn plek gevoeld.”
Met Cambuur was hij in zijn jaartje in Leeuwarden dicht bij promotie naar de eredivisie. De ploeg leek op weg om in Venlo in de play-offs VVV uit te schakelen. Dan had alleen Helmond Sport nog in de weg gestaan van het hoogste niveau. Een goal van Michael Uchebo in de slotseconde van de extra tijd gooide de deur keihard dicht. Einde seizoen. Einde avontuur Bizot in Leeuwarden.
,,Man, wat had ik graag willen promoveren toen”, zegt de doelman. ,,We waren er dicht bij, hoor.” Een jaar later gebeurde het alsnog, toen de Leeuwarders afgelopen mei kampioen werden en het promotiefeest mochten vieren waar Bizot en co zich het seizoen ervoor al van hadden gedroomd.
Bizot: ,,Toen afgelopen seizoen in de slotfase bleek dat Cambuur kampioen kon worden in de eerste divisie, gunde ik het de ploeg van harte. De hele club zelfs. Heel mooi voor de mensen daar. En het betekent dat we er met FC Groningen een mooie derby bij hebben.”
Want onder de Martinitoren is waar Bizot sinds afgelopen jaar resideert. Hij voelt zich bij FC Groningen thuis, zegt hij. ,,Ik ben nu hier op mijn plek, helemaal gesetteld. En ik speel (vorig seizoen zat hij in de eerste competitiehelft nog op de bank, red.). We hebben bovendien een prima ploeg, waarmee we veel kunnen bereiken. Europees voetbal? Zou mooi zijn, wie weet. De start is goed, met twee zeges.”
Goede herinneringen en goede contacten tellen morgen even niet; ook in Leeuwarden wil Bizot winnen. Met een grijns: ,,Dat moet ook wel, want ik heb een weddenschap lopen met de teammanager van Cambuur (Peter Drijver, red.). Als zij winnen, moet ik mijn shirt afstaan. Winnen wij, dan krijg ik een shirt van Cambuur. Die wil ik graag, samen met de drie punten. Al hoop ik wel dat Cambuur zich handhaaft. Echt waar.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties