Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Geloof & Kerkvrijdag, 16 augustus 2013

Christenen en kerken doelwit in Egypte
Lodewijk Born
Caïro | Bij de gewelddadige confrontaties tussen aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi van de Moslimbroederschap en de veiligheidsdiensten in Egypte zijn de afgelopen dagen honderden doden gevallen, vooral onder de Moslimbroeders. Opmerkelijk is dat de zwaar belaagde Moslimbroederschap zich niet alleen bezig houdt met verzet tegen de autoriteiten maar het ook nodig acht zich te keren tegen de religieuze minderheid van Koptische christenen, de meest kwetsbare groep in de Egyptische samenleving.
De Kopten, die zich zoveel mogelijk afzijdig houden van de machtsstrijd tussen leger en radicale moslims, krijgen het steeds zwaarder te verduren in het diep verdeelde en door onlusten geteisterde Noord-Afrikaanse land. Onder de meer dan 80 miljoen Egyptenaren zijn ongeveer tien miljoen christenen. De rest is islamitisch. Ongeveer 20 tot 30 procent van de Egyptenaren behoort tot de Moslimbroederschap.

Brandbommen

Uit gegevens van de politie blijkt dat in de afgelopen dagen minstens 26 kerken zijn verwoest, onder meer met brandbommen, en dertien andere beschadigd raakten. De site Coptic World publiceerde gisteren een hele lijst met kerken in plaatsen als Alexandrië, Arish, Assiut, Minya, Caïro, Sohag en Suez die zijn aangevallen en platgebrand.
In Sohag, in de zuidelijke provincie Opper-Egypte, ging een koptische kerk volledig in vlammen op. In de stad Delga lag het Klooster van Maria en Abraham onder vuur. Ook de Sint-Georgekerk in dezelfde plaats was doelwit.
De Nederlandse organisatie Open Doors in Ermelo, die opkomt voor verdrukte christenen in het buitenland, maakt zich grote zorgen over het geweld. ,,Christenen vormen een gemakkelijk doelwit’’, zegt Arend Pleysier van de organisatie. Sinds de oude machthebber Hosni Mubarak twee jaar geleden werd verdreven, merkt Open Doors een toenemende uittocht van christenen uit Egypte.
Hoe benauwend de huidige situatie is, blijkt uit het verslag op de website van Anglican News Service. Een priester in Suez kon maar net aan een woedende menigte ontkomen die met stenen en benzinebommen zijn kerk aanvielen. Ehad Ayoud en zijn familie zaten samen met een predikant en een bewaker in de St. Salvatorkerk in Suez. ,,Ze probeerden door de ramen binnen te komen, maar de tralies voorkwamen dit. Dank aan God’’, gaf hij door aan het Anglicaanse bisdom. ,,Uiteindelijk kwamen de militairen met tanks en nu zijn we veilig.’’
,,Bid alsjeblieft voor Egypte in deze situatie waar het land een brandhaard is’’, zo is de oproep van Mouneer Anis, de hoogste geestelijke van de Episcopale Kerk van Jeruzalem en het Midden-Oosten.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties