Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodinsdag, 10 september 2013

Beter leren kijken naar de persoon áchter de blauwe ogen
,,Ik wilde alles oplossen, maar dat kan niet. Praten wel.” Politieagent Doede de Boer volgde een gatekeepertraining, bedoeld om het aantal zelfdodingen terug te dringen. Op Wereldsuïcidepreventiedag wordt daar aandacht aan besteed.
,,Je probeert een ingang bij iemand te vinden. Ik weet niet hoe lang ik toen met die man heb gepraat, maar uiteindelijk kregen we hem toch zover dat hij het mes aan de kant legde. Later gaf hij aan dat hij geen uitweg meer zag, alles was negatief. Door het gesprek zag hij licht.”
Politieagent Doede de Boer uit St.-Annaparochie maakte in zijn werk meerdere gevallen mee waarbij iemand op het punt stond om suïcide te plegen. Onlangs volgde hij een gatekeepertraining bij GGZ Friesland waarbij hij leerde signalen van suïcidaliteit eerder te herkennen zodat mensen kunnen worden doorverwezen naar de hulpverlening.
Hij heeft veel van de training opgestoken. ,,Je kijkt meer naar de persoon áchter de blauwe ogen. Je leert bijvoorbeeld letten op veranderingen in patronen en leefwijze. Als iemand die voorheen bijvoorbeeld heel netjes was er ineens slonzig bijloopt, ga je met diegene in gesprek en vraag je hoe het gaat. Hetzelfde geldt voor iemand van wie je hoort dat die zijn baan heeft verloren en in een scheiding ligt en dat zijn huis een rommel is geworden. Je leert dat soort signalen eerder op te pikken. En je leert elke situatie opnieuw inschatten. Praten met iemand die een gezin heeft of met een kluizenaar is een heel verschil en heeft een andere aanpak nodig.”
Tweeduizend mensen onder wie docenten, predikanten, huisartsen en wijkagenten volgden inmiddels een gatekeeperstraining. Door middel van voorlichting en rollenspel worden ze opgeleid in hoe om te gaan met suïcidale mensen en deze door te verwijzen naar hulpverleningsinstanties. De preventiemethode, die GGZ Friesland in 2009 is begonnen, wordt landelijk steeds meer toegepast.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van vandaag

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties